Bez samoubistva muškaraca

Foto: reaguj.org

Beograd – Svakog 19. novembra već 23 godine obeležava se Međunarodni dan muškaraca.

Zajedničko saopštenje za javnost incijativa „Za tebe #Važno je“ i „Ne posmatraj. Reaguj!“ prenosimo u celosti.

Ove godine,  posvećen je mentalnom zdravlju muškaraca i obeležava se pod sloganom „Bez samoubistava muškaraca“ (Zero male suicid).

Poslednjih godina, broj muškaraca u Srbiji preminulih od samoubistava je tri do četiri puta veći u odnosu na žene. Ujedno je veća verovatnoća da će muškarci pribeći alkoholu da bi se izborili sa životnim izazovima, kao i da će umreti od posledica zloupotrebe alkohola ili psihoaktivnih supstanci.

Nažalost, zaboravlja se da patrijarhat, pored žena, ugrožava i muškarce. On od njih traži da budu “jaki”, da ne pokazuju emocije i strah, da se neprekidno takmiče, da dominiraju. Takvi zahtevi stvaraju pritisak na muškarce, izazivaju napetost i stres i ugrožavaju njihovo mentalno zdravlje.

Naša kultura je neprijateljski raspoložena prema muškarcima koji pokazuju svoje emocije i izlaze iz „muške kutije“, posebno ako se te emocije percipiraju kao „meke“ ili „slabe“.

Posebna tema su samoubistva muškaraca prilikom femicida. Do novembra 2022. godine dogodilo se 25 femicida, od toga osam samoubistava ubice i šest pokušaja samoubistava. U 2021. dogodilo se 26 femicida, od čega je pet praćeno samoubistavom ubice, dok je u 2020. od ukupno 29 femicida, 10 pratilo samoubistavo ubice. Ovim slučajevima se kao društvo skoro pa i ne bavimo.

Iako je u poslednjih 30 godina zabeležen značajan razvoj sistema podrške i zaštite mentalnog zdravlja, svetska statistika pokazuje da mu muškarci ne pristupaju u dovoljnoj meri.

Prema podacima američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju, 1 od 10 muškaraca doživljava anksioznost ili depresiju, ali ih manje od polovine traži pomoć.

Umesto pomoći oni biraju ćutanje, često na sopstvenu štetu. Srbija u tome nije izuzetak.

U XXI veku uloga muškaraca se značajno izmenila. Zato je veoma važno razgovarati sa mladima o ulozi muškaraca u društvu, partnerskim odnosima, ljubavi, roditeljstvu, nasilju i patrijarhatu. Moramo se boriti protiv nametnutih stereotipnih rodnih uloga.

Potrebno nam je kontinuirano obrazovanje i vaspitanje za rodnu ravnoporavnost. Zbog toga je važno da se u školama o tome stalno govori. Zajedno stvarajmo pozitivne muške uzore. Pripremajmo nove generacije muškaraca za Srbiju i svet u kojoj su žene i muškarci ravnopravni.

Međunarodni dan muškaraca je prilika za sve ljude dobre volje da pohvale napore i doprinos muškaraca u kreiranju dobrog društva za sve. Pozovite danas muškarce u svojoj okolini na razgovor, pitajte ih kako su i pružite im podršku.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…