Bez razloga odložena dodela pete nacionalne frekvencije

 Savet za borbu protiv korupcije

Beograd, 01. avgust 2022. – Savet za borbu protiv korupcije Vlade Srbije ocenio je da je pri dodeli četiri nacionalne frekvencije, kao jedan od ključnih kriterijuma, trebalo detaljno razmotriti kako su mediji koji su konkurisali funkcionisali u prethodnom periodu.

Podsećamo, Savet Regulatorne agencije za elektronske medije (REM) dodelio je televizijama Pink, Prva, Hepi i B92 nacionalne frekvencije, dok će za petu frekvenciju konkurs biti raspisan.

 Savet dodaje i da nije bilo razloga da se dodela pete frekvencije odlaže.

Kredibilnost medija koji nisu ispunili preuzete obaveze za dobijenu frekvenciju i obaveze iz priloženih elaborata je upitna i nema garancija da se to neće ponoviti. Ukoliko Regulatorno telo za elektronske medije (REM) smatra da je irelevantno da li su i koliko puta televizije koje su posedovale nacionalnu frekvenciju prekršile Zakone, Pravilnike, Kodekse i etičke norme, onda se poništava našem društvu toliko potreban princip odgovornosti i obesmišljavaju se profesionalna i stručna udruženja„, navodi Savet u saopštenju.

Savet smatra da nije bilo razloga da se dodela pete frekvencije odlaže jer se time samo stvaraju uslovi za razne manipulacije.

Smatramo da je u javnom interesu da REM detaljno objasni građanima kojim kriterijumima su se članovi rukovodili pri glasanju jer ‘merljivi kriterijumi’ nisu jasno definisani. Obrazloženje, odluka je donesena ‘većinom glasova pri tajnom glasanju’, nije dovoljno„, navodi se u saopštenju.

Ocenili su i da su nezavisni, objektivni i profesionalni mediji jedan od stubova borbe za demokratiju, vladavinu prava i efikasnu borbu protiv korupcije.

Savet je, kako su podsetili u saopštenju, 2014. i 2015. godine objavio tri Izveštaja o transformaciji medija i ukazao da su netransparentno vlasništvo i finansiranje, upotreba javnog novca za finansiranje medija kao i politički uticaji i neprofesionalan rad pojedinih novinara doveli do tabloidizacije medija i neobjektivnog informisanja građana.

Proteklih godina došlo je do daljeg urušavanja medijske scene u Srbiji a Medijska strategija nije dala očekivane rezultate, na šta stalno ukazuju stručna novinarska udruženja u Srbiji i mnoge ozbiljne institucije iz inostranstva. Danas imamo konfrontirane medije i suprotstavljene građane. Javni interes je zanemaren„, tvrdi Savet za borbu protiv korupcije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…