Bez postupka za zloupotrebe na konkursu Ministarstva rada

boginja pravde

Beograd, 18. januar 2017. – Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu utvrdilo je da nema osnova za pokretanje postupka za zloupotrebe u sprovođenju konkursa Ministarstva rada za usluge socijalne zaštite, saopštio je 17. januara Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM).

Konkurs je raspisan 2014. godine ali je poništen pošto su brojne organizacije civilnog društva ukazale na zloupotrebe, a novac je umesto za usluge socijalne zaštite preusmeren u Fond za lečenje dece obolele od retkih bolesti, prenosi Beta.

YUCOM je saopštio da Prvo osnovno javno tužilaštvo "posle više od dve godine prikupljanja obaveštenja nije našlo osnove za pokretanje krivičnog postupka protiv NN lica umešanih u sprovođenje konkursa Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku kojim je pokušana nezakonita dodela više od dva miliona evra namenjenih uslugama socijalne zaštite".

"Na kraju, posle prikupljanja obaveštenja odlučilo je da ‘nema zakonskog osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kog lica, za bilo koje krivično delo za koje se krivično gonjenje preduzima po službenoj dužnosti’", navodi se u saopštenju a tužilaštvo poziva da preispita odluku.

U saopštenju se dodaje da je Tužilaštvo imalo na raspolaganju više od dve godine da postupi po krivičnoj prijavi koju su podneli YUCOM, Građanske inicijative, Centar za praktičnu politiku i Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA).

Dodaje se da te organizacije ni u jednom trenutku nisu pozvane radi prikupljanja obaveštenja o navodima o zloupotrebama tokom konkursa "pa ostaje nejasno kojim informacijama se tužilaštvo prilikom postupanja po ovoj krivičnoj prijavi rukovodilo".

"Smatramo da ovakva odluka tužilaštva jasno doprinosi nastavku kulture neodgovornosti za zloupotrebe i kršenja propisa u obavljanju javne vlasti", navodi se u saopštenju.

YUCOM je naveo da su konkurs obeležile brojne nepravilnosti, pošto je novac dodeljivan "velikom broju udruženja koja su registrovana samo mesec dana pre konkursa i koja ne ispunjavaju ni osnovne kriterijume".

Kako se dodaje, novac je dodeljivan i "udruženjima kojima rukovode povezana lica ili lokalni funkcioneri bliski lokalnim Kancelarijama za mlade, kao i udruženjima koja imaju identična osnivačka akta, uključujući i slovne greške u statutima".

U saopštenju se navodi i da su ostali bez odgovora zahtevi organizacija civilnog društva "za raspisivanje novog konkursa, pokretanje istrage po službenoj dužnosti i efikasno procesuiranje svih odgovornih za pokušaj zloupotrebe novca poreskih obveznika i razrešenje ministra za rad Aleksandra Vulina".

YUCOM je saopštio i da je, kako bi javnost stekla uvid u to šta je urađeno, podnet zahtev za pristup informacijama od javnog značaja kojim se od nadležnog tužilaštva traže informacije o postupanju u tom predmetu i o svim radnjama prikupljanja obaveštenja koje je preduzelo.

"Na kraju, pozivamo nadležno tužilaštvo da preispita svoju odluku kao i da dostavi informacije o postupanju kako bi građani imali uvid u zakonitost i transprentnost potrošnje budžetskih sredstava", navodi se u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…