Bez napretka u suzbijanju korupcije u Srbiji

Sudeći prema novom indeksu percepcije korupcije, Evropska unija može da bude ponosna, posebno kada je reč o javnim sektorima skandinavskih članica EU koje su u svetskim okvirima najtransparentnije i najmanje podmitljive, proističe iz izveštaja o percepciji korupcije Transparensi internešenala (TI). U Srbiji je, sa druge strane, zabeležena stagnacija u borbi protiv korupcije, i ona se nalazi na 71. mestu, iza svih članica EU, sa ocenom 40 koja ukazuje na široko rasprostranjenu korupciju. Transparentnost ukazuje na osetno pogoršanje korupcije u Brazilu.

Polovina od 20 prvoplasiranih na listi su članice EU, uključujući prve tri – Dansku, Finsku i Švedsku. 

Sa druge strane, Španija i Mađarska su opterećene nepotizmom i manjkom transparentnosti, dok se kada je reč o Grčkoj, "problematičnom detetu EU", vidi tračak nade. 

TI upozorava na "fatalni zastoj" u borbi protiv korupcije u jednom broju članica EU, uključjući Španiju koja je na 36. mestu po indeksu percepcije korupcije i slabije je plasirana od zemalja poput Urugvaja (21.), Katara (22.) ili Bocvane (28.). Direktorka TI Evropa Ane Koh (Anne Koć) istakla je da Španiju muči bezbroj skandala zbog korupcije, uključujući one u koje je umešana Narodna partija Marijana Rahoja, kao i one u kojima su akteri članovi španske kraljevske porodice. 

Loše su prošle i Mađarska (50.) i Poljska (30.). U tim zemljama, kako se ocenjuje u izveštaju, "političari i njihovi bliski prijatelji otimaju se za državne institucije kako bi učvrstili vlast". 

Ipak, "kraljica" korupcije u Evropskoj uniji je Bugarska (na 69. mestu). U toj zemlji vlada i parlament od 2014. bez uspeha pokušavaju da "očiste" pravosuđe. 

Grčka je pak "zvezda" u EU u novom izveštaju i pretekla je Bugarsku i Rumuniju i pozicionirala se na 58. mesto u svetu. 

"Sadašnja grčka vlada, kao i prethodna, mnogo je posvećenija borbi protiv korupcije", istakla je Koh a stručnjaci TI dodaju da je oživljavanju borbe protiv korupcije u Grčkoj možda doprineo i pojačan nadzor te zemlje od strane međunarodnih kreditora. 

I Nemačka je napravila pomak, na 10. mesto, ponajviše zahvaljujući izmeni nekih propisa o državnim službenicima i uvođenju oštrih propisa za borbu protiv korupcije u sektoru zdravstva.
 
Srbija na evropskom začelju
 
Srbija je ove godine zabeležila neznatno pogoršanje na indeksu percepcije korupcije sa padom skora sa 41 na 40 i nalazi se na 71. mestu od 168 zemalja. Srbija je popravila položaj na listi budući da je u prošlogodišnjem izveštaju bila na 78. mestu, ali je tada broj zemalja bio veći, ističe se u saopštenju.
 
Sa ovim rezultatom Srbija je kao i u prethodnih 15 godina svrstana u zemlje sa veoma rasprostranjenom korupcijom, što je po navodima Transparentnosti Srbije bilo i očekivano.
 
"Ovakav rezultat teško može biti iznenađenje kada se ni osnovni strateški dokumenti za suzbijanje korupcije – Nacionalna strategija i Akcioni plan iz 2013. godine – ne sprovode dosledno, a nema odgovornosti za kršenje propisanih rokova i obaveza", navodi se u saopštenju.
 
Srbija je iza svih članica EU, dok su u regionu iza Srbije samo Bosna i Hercegovina (76. mesto i skor od 38), Albanija (88. mesto i skor 36) i Kosovo koje je dato zasebno i nalazi se na 103. mestu sa skorom 33.
 
"U situaciji kada, medijski snažno eksploatisane, represivne aktivnosti u borbi protiv korupcije nemaju sudski epilog, a istovremeno izostaje ili kasni delovanje na preventivnoj strani, stagnacija na listi percepcije korupcije nije iznenađenje", navodi se u saopštenju za Srbiju.
 
Kao faktori navode se i netransparentnost u donošenju odluka, odbijanje vlasti da obelodani dokumente koje traže predstavnici javnosti, izuzeci u sprovođenju procedura poput ugovora bez nadmetanja, partijski uticaj na javni sektor,  nepotpun pravni okvir kao i nepotrebne procedure i državne intervencije koje povećavaju mogućnosti za korupciju.
 
"Brojni problemi na koje je Transparentnost Srbija ukazivala u toku i posle izbornih kampanja 2012. i 2014, a u nekim slučajevima još od 2004. nisu rešeni i Srbija će očigledno ući u novi izborni proces bez razrešenih optužbi za kupovinu glasova, sa neuređenom 'funkcionerskom kampanjom' i nizom spornih pitanja u vezi sa finansiranjem kampanje i njenom kontrolom", navodi Transparentnost. 

Napredak u svetu
 
Indeks se sačinjava na osnovu procena stručnjaka, predstavnika institucija i poslovnih ljudi, iz istraživanja koje sprovode međunarodne organizacije.
 
U svetu je u 2015. godini napravljen napredak u borbi protiv korupcije, mada je ona i dalje veoma rasprostrajena.
 
U dve trećine zemalja ocena je ispod 50, što ukazuje na rasprostranjenu korupciju. Uprkos toj oceni, u Transparensiju ističu da je u izdanju za 2015. više zemalja koje su popravile skor nego onih koje su pogoršale, što ukazuje da je moguća uspešna borba protiv korupcije.
 
"Ukoliko radimo zajedno korupcija se može pobediti. Kako bismo iskorenili zlouporebu vlasti, podmićivanje i obelodanili tajne sporazume, građani moraju zajedno da kažu vladama da im je dosta", navodi se u izveštaju.
 
Brazil – najveći gubitnik, Skandinavija kao uzor
 
Najveći pad na Indeksu percepcije korupcije zabeležen je u Brazilu, koji potresa političko-finansijski skandal naftne grupe Petrobras. Transparentnost je, generalno gledano, ukazala na velike probleme u zemljama sa privredama u usponu. 

"Sve zemlje BRIKS (što je skraćenica za nove ekonomske sile Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnoafričku Republiku), koje obećavaju u svetskoj privredi, imaju ocenu ispod 50 na našem indeksu", rekla je za AFP Robin Hodes (Hodess), direktorka istraživanja Transparentnosti u sedištu ove organizacije u Berlinu. 

Najveći pad zabeležio je Brazil, za pet poena i sedam mesta, na 76. mestom navodi se u izveštaju, a Hodesova ukazuje da je ogroman uticaj imao skandal kompanije Petrobras i pravi politički potres koji je izazvao. Kako AFP podseća, sumnja se da je ova naftna kompanija godinama davala mito desetinama političkih zvaničnika, pre svega u vladi, u ruke pripadnika levičarske Radničke partije, a protiv predsednice Dilme Rusef je opozicija pokrenula inicijativu za smenu zbog druge afere. 

Od zemalja BRIKS-a Indija deli 76. mesto sa Brazilom, Južnoafrička Republika je nešto bolj rangirana (61. mesto sa ocenom 44), dok je Kina na 83. mestu, a Rusija je u ovoj grupi najniže rangirana na 119. mestu. 

Monopol na vrhu liste drže skandinavske zemlje Danska, Finska i Švedska, sa ocenom između 91 i 89. Na začelju su Severna Koreja i Somalija na 167 mestu sa po osam poena, a ispred njih Avganistan i Sudan.

Izvor: euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…