1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. Bez napretka u održivosti civilnog društva u Srbiji

Bez napretka u održivosti civilnog društva u Srbiji

Beograd, 26. jun 2017. (NKD) – U Beogradu je predstavljen Indeks održivosti civilnog društva za 2016.

Uprkos brojnim problemima i izborima u 2016, civilno društvo u Srbiji uspelo je da sveukupnu održivost sačuva na istom nivou, dok njegovi zagovarački kapaciteti i slika u javnosti već tri godine beleže pad, a mnogi zvaničnici ove organizacije vide u negativnom svetlu, konstatuje se u indeksu održivosti USAID i Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD).

Indeks održivosti je, 1997. godine, razvila Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), i on se koristi  za procenu održivosti organizacija civilnog društva širom sveta.

Saradnja sa donosiocima odluka, na nacionalnom i lokalnom nivou, je veoma otežana kada je reč o donošenju javnih politika. Ona se ne zasniva na institucinalizovanim odnosima, već na stavovima državnih zvaničnika, zbog kojih mnogi, organizacije civilnog društva vide u negativnom svetlu. To je jedan od razloga što slika u javnosti opada i najniža je u odnosu na ostale zemlje regiona“, konstatuje Milena Velojić, direktorka NKD i koautorka izveštaja.

 „Ako želimo da na održivi način podržimo ekonomski i demokratski razvoj u Srbiji, moramo tražiti način da povežemo organizacije civilnog društva, vladu, privatni sektor i građane da zajednički rešavaju pitanja razvoja Srbije“, ocenila je Laura Palmer Pavlović, direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj USAID Srbija.

Uprkos negativnoj kampanji prema civilnom društvu građani pružaju novčanu podršku radu organizacija, zbog čega je povećana finasijska održivost, a prošle godine poboljšana je i infrastruktura, pre svega zahvaljujući radu EU TASCO resurs centra, konstatuje se u izveštaju.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…