Bez napretka Srbije u oblasti vladavine prave neće biti ni proširenja

EU Srbija

Beograd, 24. decembar 2020. – Jednostavna i jasna poruka koju Brisel šalje Srbiji neotvaranjem poglavlja jeste da bez napretka u oblasti vladavine prave neće biti ni proširenja.

To je izjavio direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Igor Bandović u emisiji portala European Western Balkans „Screening“.

On je istakao da je i prošlogodišnji izveštaj Evropske komsije o napretku Srbije ukazivao na ozbiljne probleme u poglavljima 23 i 24.

„S obzirom na to da izveštaj nije prihvaćen ozbiljno i da ništa nije urađeno u tim oblastima, bilo je logično da Brisel odluči da nema napretka i da ga neće biti dok ne bude neke vrste pomaka u tim oblastima“, naveo je Bandović.

Upitan da prokomentariše izjavu ministake za evropske integracije Jadranke Joksimović da „poglavlja više nisu glavni mehanizam za merenje napretka po novoj metodologiji EU“ i da zemlje EU „nisu vrednovale napredak Srbije jer se suočavaju sa svojim problemima“, Bandović je naveo da smatra da je to dvostruki izgovor.

„Pod jedan, to je izgovor zato što kada primenjujemo standarde EU i vladavinu prava moramo prvenstveno da razmišljamo o našim građanima. Treba da živimo u uređenoj zemlji, gde se poštuju zakoni, propisi i pravila – to je vladavina prava i to su standardi vladavine prava. Prema mom mišljenju, mi i bez EU treba da radimo na tim oblastima i da ih unapređujemo kako bi postojala pravda, ljudska prava, nezavisno pravosuđe, i to nema mnogo veze sa EU“, rekao je Bandović.

On je dodao da je, s druge strane, navedeno izgovor zato što nedostatak napretka ne može da bude spakovan u formu nove metodologije, jer će nova metodologija za svoj konačni cilj imati unapređivanje rada u oblastima vladavine prava i onih ključnih reformi koje naša zemlja mora da ispuni na ovom putu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…