Beta i FoNet: Tanjug i dalje u privilegovanom položaju

Tanjug

Beograd, 17. novembar 2016. (Beta/Fonet) – Novinske agencije Beta i FoNet su u zajedničkom saopštenju, povodom učestalih medijskih navoda o okolnostima u kojima trenutno radi agencija Tanjug, pozvali vlasti da u najkraćem roku dosledno i u celini bude sprovedena odluka Vlade o prestanku rada Javnog preduzeća Novinska agencija Tanjug.

Agencija za privatizaciju proglasila je privatizaciju Tanjuga neuspešnom, pošto u dva navrata nije bilo zainteresovanih za kupovinu državne agencije. Zbog toga je, u skladu sa Zakonom o informisanju i medijima, 31. oktobra 2015. godine automatski prestao da važi i Zakon o Tanjugu, da bi Vlada Srbije 3. novembra 2015. godine donela Odluku o pravnim posledicama prestanka rada Javnog preduzeća Novinska agencija Tanjug, koja je dva dana kasnije i zvanično stupila na snagu.

U međuvremenu su ispunjeni svi uslovi i obaveze iz Odluke Vlade Srbije, izuzev brisanja Javnog preduzeća Novinska agencija Tanjug iz registra privrednih društava koji vodi Agencija za privredne registre, pa Tanjug sve vreme i dalje nesmetano radi, bez zakonskog osnova, koristeći nedozvoljenu državnu pomoć. I Direkcija za imovinu Republike Srbije je popisala nepokretnu i pokretnu imovinu Tanjuga, ali je nije preuzela u iščekivanju da Tanjug bude izbrisan iz APR.

Novinske agencije FoNet i Beta smatraju ovu situaciju nezakonitom i poslovno neodrživom, jer drastično remeti odnose na tržištu novinskih agencija i direktno ugoržava opstanak dve privatne novinske agencije, koje duže od 20 godina rade i posluju u najboljem javnom interesu, zapošljavajući, po raznim osnovama, više od 170 ljudi.

Uprkos formalnoj zakonskoj zabrani direktnog budžetskog finansiranja medija, Tanjug i dalje dobija novac iz javnih prihoda, što predstavlja nedozvoljenu državnu pomoć. Postavlja se i pitanje pravnog osnova po kojem Tanjug, kao javno preduzeće koje je zvanično prestalo da radi, na medijskom tržištu ulazi u ugovorne aranžmane, fakturiše i naplaćuje svoje usluge i angažuje zaposlene.

Novinske agencije FoNet i Beta ocenjuju da u ovakvim neodrživim okolnostima nema i ne može biti fer i ravnopravne tržišne utakmice, jer je Tanjug i dalje u privilegovanom položaju, dok su dve privatne novinske agencije izložene nelojalnoj konkurenciji i velikoj produkcijskoj i poslovnoj šteti.

Uverene da interes Vlade Srbije nije da bude akter na medijskom tržištu, novinske agencije Beta i FoNet, snažno podržavajući medijske reforme, očekuju da ova situacija hitno bude rešena na zakonit način.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…