Beogradski univerzitet među 300 najboljih univerziteta na svetu

15.avgust 2016. (Euractiv) – Američki univerziteti zadržali su dominaciju na čelu Šangajske liste najboljih univerziteta na svetu.  Beogradski univerzitet popravio je položaj u odnosu na prošlu godinu našavši se među univerzitetima koji su između 201. i 300. mesta.

Američki univerzitet Harvard je 14. godinu za redom na prvom mestu ove liste koju sastavlja nezavisna konsultantska agencija Šangaj renking (Shangai Ranking Consultancy), američki univerziteti Stanford i Berkli drže drugo i treće mesto, a među prvih deset "provukla" su se samo dva univerziteta van SAD. Van SAD najbolje mesto je zauzeo britanski univerzitet Kembridž koji je na 4. mestu, za jedno bolje nego 2015. godine, a za njim slede američki MIT i Prinston (Princeton). 

Od zemalja regiona najbolji je Beogradski univerzitet, koji je ove godine popravio položaj i sada je u grupi od 201. do 300, dok je u prethodne tri godine bio u grupi od 301. do 400, preneo je danas EurAktiv. U grupi sa Beogradskim univerzitetom su između ostalog univerziteti u Bohumu, Lozani, Bolonji, Kelnu i Milanu.
 
Univerzitet u Beogradu se na Šangajskoj listi prvi put našao 2012. godine, kada je svrstan u grupu univerziteta koji zauzimaju između 401. i 500. mesta. U listama najboljih univerziteta po oblastima nema Beogradskog univerziteta, a na tim listama našao se 2013. za matematiku i 2014. za matematiku i fiziku, u rangu između 100. i 200. mesta.
 
Univerziteti u Ljubljani i Zagrebu su u grupi od 401. do 500. mesta, dok univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, kao ni Bugarske i Rumunije, nema na listi.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…