Beogradski Prajd 2023. biće održan 9. septembra

LGBT

Beograd, 26. septembar 2022. – Beogradska Parada ponosa zakazana je za drugi vikend septembra sledeće godine, a organizatori poručuju da i ove godine Prajd prijavljuju skoro godinu dana unapred kako bi državni organi imali dovoljno vremena da obave sve pripreme.

Prenosimo, u celosti, saopštenje Tima za odnose sa javnošću Beograd Prajda.

Zahtevi Beograd Prajda ostaju isti i nisu se menjali od 2017. godine, a podrazumevaju usvajanje Zakona o istopolnim partnerstvima, Zakona o rodnom identitetu, javnu osudu od strane vlasti za govor mržnje i nasilje koje je usmereno ka LGBTI+ zajednici, usvajanje akcionih planova za LGBTI+ zajednicu, edukaciju mladih o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu, rehabilitaciju svih građana Srbije koji su pre 1994. godine bili sudski i na druge načine progonjeni zbog svoje seksualne orijentacije i rodnog identiteta, kao i i besplatnu i lako dostupnu preekspozicionu i postekspozicionu profilaksu (PrEP i PEP).

Takođe, Beograd Prajd zahteva od policije i tužilaštva da bez odlaganja pronađu i procesuiraju sva lica koja su bila nasilna prema učesnicima ovogodišnjeg EuroPride-a i time jasno pokažu da država ima volje i snage da se obračuna sa nasilnicima i garantuje bezbednost svima.

Beograd Prajd podseća i da je ovogodišnja zabrana šetnje u okviru EuroPride-a, koju je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova, bila neprihvatljiva i da su se organizatori zbog toga obratili Ustavnom sudu, od kog očekuju da, u skladu sa svojom dosadašnjom praksom, zabranu proglasi neustavnom.

Uprkos svim izazovima i preprekama, ali i promeni rute u poslednjem trenutku koja je imala za cilj da unizi i obeshrabri LGBTI+ zajednicu i sve učesnice i učesnike EuroPride-a, Beograd Prajd izražava veliku zahvalnost građankama i građanima, kao i međunarodnim gostima i gošćama, koji su istrajali u borbi za ravnopravnije i bolje društvo i šetali za istoriju.

Beograd Prajd se još jednom zahvaljuje i svim volonterkama i volonterima koji su dali svoj doprinos u organizaciji EuroPride-a, kao i drugim organizacijama koje su pomogle da u okviru Nedelje ponosa bude organizovano više od 130 događaja.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…