Beogradska komunalna preduzeća prikupljaju fotokopije dokumenata

izveštaj

Beograd, 01. novembar 2016. – Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić utvrdio je da većina javnih komunalnih preduzeća Grada Beograda bez pravnog osnova prikuplja fotokopije ličnih karata i drugih dokumenata korisnika usluga, zbog čega će tim preduzećima biti upućeno upozorenje, saopšteno je 1. novembra.

Postupak nadzora sproveden je u 13 javnih komunalnih preduzeća a takav način prikupljanja podataka građana zabeležen je u deset.

"Potreba utvrđivanja identiteta korisnika usluga u konkretnim slučajevima podrazumeva uvid u lična dokumenta, odnosno određene podatke, ali ne i fotokopiranje i zadržavanje ličnih dokumenata. Fotokopiranje i zadržavanje ličnih dokumenata građana, kao oblik obrade podataka o ličnosti, predstavlja invazivan prodor u privatnost i takva obrada podataka dozvoljena je samo kada je zakonom izričito predviđena", naveo je poverenik u saopštenju.

Najavljeno je da će tim preduzećima, u skladu sa zakonom, biti upućena upozorenja a potom će, u slučaju potrebe, biti preduzete i druge zakonom predviđene mere.

Poverenik je podsetio da javna komunalna preduzeća, kao i svi koji od građana traže da fotokopiraju i predaju im lična dokumenta u slučajevima kada to nije izričito predviđeno zakonom, obavljaju nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti, a uz to građane "suočavaju i sa nepotrebnim maltretmanom i troškovima, nezavisno od toga koliki su".

"Međutim, mnogo je važnije da se na ovaj način, bez osnova i svrhe koja bi to opravdala, formiraju ogromne zbirke ličnih dokumenata što je, čak i u uslovima u kojima bi JKP organizovala mnogo kvalitetniju zaštitu, nepotrebno a višestruko uvećava rizik zloupotrebe ličnih podataka", ocenio je Šabić u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…