Beograd izabran za domaćina EuroPrajda 2022

LGBT

Beograd, 21. septembar 2019. – Beograd Prajd saopštio je da će Beograd biti domaćin, a da Beograd Prajd organizator evropske manifestacije „EuroPrajd 2022“, 2022. godine.

Kako se u saopštenju navodi, na godišnjoj konferenciji Evropske asocijacije organizatora prajdova (EPOA), Beograd Prajd je izabran u konkurenciji koju su činili gradovi Barselona, Lisabon i Dablin.

Direktor za Evropu organizacije Civil Right Defenders i član organizacionog odbora Beograd Prajda Goran Miletić je kazao da će EuroPrajd 2022“ biti mogućnost da se LGBT+ zajednica sa Zapadnog Balkana osnaži i reafirmiše promocija evropskih vrednosti i ljudskih prava u Srbiji.

On je dodao da će Beograd na taj način biti predstavljen kao nezaobilazna turistička destinacija, koja je bezbedna i otvorena za sve.

Verujemo da će EuroPrajd približiti regionalnoj i evropskoj javnosti pitanja od posebne važnosti za LGBT+ zajednicu u Srbiji i regionu, kao što su pravno regulisanje istopolnih zajednica. Sigurni smo da će EuroPrajd biti važan faktor u afirmaciji šireg društvenog konsenzusa i uvažavanja različitosti i sloboda„, kazao je Miletić.

Koordinator Beograd Prajda Marko Mihailović kazao je da je izbor Beograda kao domaćina „EuroPrajda 2022“ velika potvrda rada Beograd Prajda i cilja kojeg su postavili pred sobom kada su počeli da ga organizuju.

„‘EuroPrajd 2022’ u Beogradu nam daje priliku da Evropi i svetu pokažemo i pozitivne strane Balkana, ali najvaznije od svega je da ovim događajem želimo da ukažemo na duboke razlike koje imamo u društvu kao i na ozbiljan i sistematski problem diskriminacije i nejednakosti sa kojima se suočava LGBT+ zajednica na Zapadnom Balkanu„, istakao je on.

EuroPrajd se dodeljuje gradovima kao domaćinima u organizaciji događaja od 1992. godine, a kako se navodi, Beograd je jedinstven po tome što će se EuroPrajd 2022 događaj prvi put organizovati izvan Evropskog ekonomskog prostora (EEA).

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…