Benedikt: Lako je zamisliti putovanje Dunavom bez pasoša

Beograd, 25. oktobar 2016. – Štand Delegacije EU i Info centra EU na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, čije će se aktivnosti odvijati pod motom "Dunav u knjigama – pravo evropsko putovanje", 24. oktobra je svečano otvorio zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Oskar Benedikt. 

Podsećajući na brojne projekte vezane za Dunav, Benedikt je kazao da ta reka nije samo šansa za razvoj i povezivanje regiona, već i za putovanje kroz evropsku kulturu i istoriju. Na otvaranju štanda EU info centra, koji je ove godine peti put na sajmu knjiga, direktoru Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" Benedikt je uručio sertifikat o donaciji 50 knjiga o EU, prenosi Beta.

Benedikt je izjavio da je danas lako zamisliti dan kada će se tom najvećom međunarodnom rekom koja spaja 10 zemalja Evrope i više od 200 miliona ljudi, uzvodno i nizvodno od Beograda, putovati bez pokazivanja pasoša.

On je rekao da je priča o Dunavu, koja prolazi kroz milenijume, danas usmerena na poboljšanje života ljudi koji žive u slivu Dunava i njegov socioekonomski razvoj.

"Dunav nije samo arterija u srcu Evrope već i inspiracija koja svima daje snagu da ne odustanu pred izazovima. Dunav nas spaja, ujedinjuje, to je snaga koja nosi Evropu u budućnost", rekao je Benedikt i podsetio na brojne projekte vezane za Dunav, jer ta reka nije samo šansa za razvoj i povezivanje regiona već i za putovanje kroz evropsku kulturu i istoriju.

Prema njegovim rečima, u Srbiji je obeleženo pet godina Evropske strategije za Dunav koja se sprovodi u cilju boljeg povezivanja regiona, zaštite životne sredine i uspostavljanju mira i prosperiteta.

Najbolji primer prave evropske saradnje danas je Golubačka tvrđava čiju je rekonstrukciju pomogla EU, rekao je Benedikt.

Benedikt je podsetio da je dobra vest i to što je jedan grad na Dunavu – Novi Sad izabran za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Prema njegovim rečima, to je prvi grad jedne zemlje koja je kandidat za članstvo u EU koji je osvojio tu titulu.

On je ocenio da je štand EU info centra, koji je ove godine peti put na sajmu knjiga, "živi primer prijateljstva, zajedničkih vrednosti i svakodnevne saradnje".

Direktor Austrijske razvojne agencije Klaus Klaper dodao je da je Golubac upravo zahvaljujući pomoći EU, za dve nedelje od završetka rekonstrukicje tvrđave uspeo, uprkos ružnom vremenu, da postane najposećenija turistička destinacija u Srbiji.

"Želimo da uskoro ceo tok Dunava, od 588 kilometara, koji protiče kroz Srbiju bude nezaobilazna turistička destinacija, kao što je to danas Golubac", rekao je Klaper i dodao da je Dunav, bez obzira na sve svoje različitosti, nit koja povezuje istok i zapad.

Na kraju svečanosti Benedikt je direktoru Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" Aleksandru Jerkovu uručio sertifikat o donaciji 50 knjiga o EU.

On je izrazio i uverenje da će srpska akademska zajednica nastaviti da pomaže ulazak Srbije u EU.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…