Benedikt: 150.000 evra Srbiji za hitno zbrinjavanje izbeglica

Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Oskar Benedikt izjavio je danas u Preševu da će Evropska unija obezbediti 150.000 evra humanitarne pomoći za zbrinjavanje izbeglica u Srbiji.

Posle obilaska Centra za prihvat izbeglica u Preševu, Benedikt je novinarima rekao da je to prva humanitarna pomoć za izbeglice koja će biti u vidu hrane i higijenskih sredstava biti upućena preko Crvenog krsta Srbije. Prema njegovim rečima, to bi trebalo da bude dovoljno u narednom periodu od tri meseca kada se očekuje dolazak oko 70.000 izbeglica.

Još 240.000 evra izdvojeno je u iste svrhe, svrhe pomoći Srbiji da se nosi sa prilivom izbeglica i biče realizvano preko programa Evropski Progres, rekao je Benedikt.

On je pozvao Vladu Srbije da obezbedi adekvatne uslove za zbrinjavanje izbeglica u predstojećim hladnim danima.

Benedikt je rekao da je prošlog meseca kroz centar u Preševu prošla 21.000 izbeglica.

Samo u Nemačkoj ima 750.000 izbeglica i to dovoljno govori da je ovo problem svih nas, rekao je Benedikt i dodao da su zemlje Evropske unije iznenađene brojem izbeglica koji stiže iz ratom zahvaćenog područja.

Benedikt je dodao da je u Briselu već izdvojeno 150.000 evra kao neka vrsta prve pomoći za prihvat izbeglica u Srbiji.

Upitan šta tačno znači zbrinjavanje izbeglica u Srbiji i da li to znači samo pomoć za prolazak kroz teritoriju Srbije ili duži boravak, Benedikt je odgovorio:“Koga god da pitate od izbeglica svi kažu da su im cilj zemlje Evropske unije“.

On je ponovio i da nije bilo govora o izgradnji nekog velikog centra za izbeglice u Srbiji i dodao da su priče o tome bile samo spekulacije.

Benedikt je ukazao i na značaj operativne saradnje Vlade Srbije i lokalnih vlasti u zbrinjavanju izbeglica i dodao da će EU pomoći Preševu u prihvatu izbeglica.

On je napomenuo da problem nije samo srpski, već da i te kako pogađa EU i naveo je da je prošlog meseca na granicama EU bilo 167.000 migranata.

Izvor: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…