Beljanski: Neophodno je da se obezbedi pravedna i zakonita ravnoteža u odnosima tri grane vlasti

Vladimir Beljanski

Novi Sad, 03. april 2020. – Predsednik Advokatske komore Vojvodine (AKV) Vladimir Beljanski izrazio je zabrinutost za stepen poštovanja ljudskih prava, za demokratske vrednosti i vladavinu prava u Srbiji.

Ocenjuje da je uvođenjem vanrednog stanja i aktima Vlade Srbije odstupljeno od određenih ustavnih normi i ustavom zagarantovanih ljudskih i manjinskih prava.

Odlukama državnih organa ograničeno je kretanje građana, sprovode se mere zabrane kretanja i samoizolacije koje praktično predstavljaju lišenje slobode, suspendovana je većina suđenja, ograničene su posete pritvorenim licima, u praksu su uvedena suđenja elektronskim prenosom slike, veliki broj građana je kažnjen zbog nepoštovanja mera, u nekoliko slučajeva su izrečene i zatvorske kazne, a izvesno je da će biti donete i druge mere„, naveo je Beljanski u saopštenju za javnost.

Pozvao je najviše državne organe da hitno razmotre mogućnost održavanja sednice Skupštine Srbije, a pozvao je i Ustavni sud da po sopstvenoj inicijativi pokrene postupak za ocenu saglasnosti sa Ustavom kako odluke o uvođenju vanrednog stanja, tako i uredbi donetih za vreme vanrednog stanja kojima se odstupa od ljudskih i manjinskih prava, preneo je CEPRIS.

Apelovao je na Vrhovni kasacioni sud da obezbedi zakonitu i jedinstvenu primenu prava u sudovima u Srbiji, jednakost stranaka u sudskim postupcima i da razmotri rad sudova tokom vanrednog stanja.

Pozdravljamo sve napore da se Srbija u interesu sopstvenih građana na najbolji način izbori sa epidemijom. Istovremeno ukazujemo da posledice nepoštovanja najviših pravnih akata mogu imati nesagledive posledice za budućnost demokratije i civilnog društva„, kazao je Beljanski.

Dodao je da ne osporava neophodnost odstupanja od određenih prava građana zbog sprečavanja širenja epidemije.

Ta odstupanja, međutim, ne smeju biti nesrazmerna i dostizati potpuno lišavanje prava. Osim toga, da bi se odstupanja smatrala zakonitim, neophodno je da budu doneta od strane ovlašćenih državnih organa i u propisanoj proceduri. Vladavina prava, kao jedna od najvećih civilizacijskih tekovina, podrazumeva poštovanje svrsishodnosti, obima i postupka ograničenja prava i u vanrednom stanju„, poručio je Beljanski.

Dodao je da bi bez toga građani bili prepušteni proizvoljnosti i demonstraciji moći koja nije dopuštena Ustavom i zakonima.

Ukoliko nema odgovarajućeg postupka, tada vlast oduzima građanima pravo da je kontrolišu, što dalje vodi u zloupotrebe i nedemokratsko državno uređenje. Neophodno je da se obezbedi pravedna i zakonita ravnoteža u odnosima tri grane vlasti„, naveo je Beljanski.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…