Belgija uvodi krivična dela protiv životne sredine i navođenje na samoubistvo

pravda

Brisel – Kao deo napora da reformiše i pojednostavi svoj krivični zakonik, Belgija će uvesti i krivično delo ekocida i delo podstrekivanja na samoubistvo.

Vlada je već usvojila nacrt novog zakonika, ali se ne očekuje da će stupiti na snagu pre 2025. godine.

Ekocid je uključen u novi zakon kao posebno krivično delo. U ovom trenutku se tako tretira u jedanaest zemalja u svetu, uključujući i Francusku, Rusiju, Ukrajinu, i još neke republike bivšeg SSSR-a.

Ekocid će biti definisan kao protivzakonito delo koje je počinjeno sa svešću da će izazvati teške, rasprostranjene  i dugotrajne štetne posledice za životnu sredinu, a počiniocu će pretiti kazna od deset do 20 godina zatvora.

Nevladine organizacije se već niz godina zalažu da ekocid bude defnisan kao međunarodni zločin, kao što su to genocid, napadački rat, zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.

Belgijska ministarka ekologije Zakia Hatabi  u martu je pozvala svoje kolege iz EU da zajedno ulože napore kako bi ekocid bio uključen i u Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda.

Nezavisno od međunarodne reakcije na tu inicijativu, postojala je mogućnost da se ekocid proglasi zločinom u domaćem pravu. To je sada realnost„, navela je ministarka u saopštenju.

Onaj je dodala da ne sme izostati odogovor na dela koja „izazivaju dugoročnu štetu po ekosistem, od kojeg zavisi i zdravlje ljudi„.

Novi krivični zakonik uključivaće i delo podstrekavanja na samoubistvo, što je između ostalog i plod prilagođavanja zakona eri društvenih mreža. Samoubistvo, iako je u Belgiji samoubistvo kao problem prisutno u svim starosnim grupama, drugi je po učestalosti uzrok smrti među mladima uzrasta 15 do 19 godina.

Druge izmene u okviru reforme predviđaju da će umesto prestupa, prekršaja i krivičnih dela postojati osam kategorija koje će vernije odražavati težinu konkretnog protivzakonitog dela. Takođe, krivična dela povezana sa porodičnim nasiljem imaće u novom zakoniku posebnu težinu, prenosi Dnevni evropski servis.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…