Belgija: Potrebna je evropska obaveštajna agencija

Belgija smatra da bi trebalo uspostaviti evropsku obaveštajnu agenciju čiji glavni cilj bi bio da ojača saradnju u borbi protiv terorizma, izjavio je 30. novembra belgijski premijer Šarl Mišel (Charles Michel).

Belgija je aktivno uključena u istragu o napadima u Parizu 13. novembra, jer su na njenoj teritoriji boravili ili živeli neki od glavnih osumnjičenih. Pod lupom je posebno zajednica Molenbek nadomak Brisela, gde su pokrenute inicijative za prevenciju radikalizacije, što bi takođe trebalo da smanji opasnost od terorizma.

Na prvoj liniji borbe protiv odlaska mladih u Siriju da se bore za Islamsku državu je Sara Tirin (Sarah Turine), odbornica iz redova ekologa zadužena za omladinu u Molenbeku, po profesiji islamolog. 

U sprečavanju mladih da krenu putem sada ozloglašenih terorista braće Abdeslam, umešanih u napade u Parizu, prva etapa je slanje sociologa i psihologa da bi se pokušale obnoviti veze između mlade osobe koja je u opasnosti od radikalizacije i porodice. Nakon toga se razjašnjavaju teške posledice okretanja terorizmu. 

"Moramo da radimo na pokušajima da smanjimo gnev kod mladih", rekla je Tirin za AFP. 

''Moramo im reći da ovde ima mesta za njih, da nisu građani druge zone, i moramo učiniti govor regrutera nekredibilnim“, kazala je Tirin, koja nadzire program prevencije radikalizacije. 

Belgija je evropska zemlja sa najviše „stranih boraca“ u odnosu na stanovništvo, a porodicama nije lako da pronađu pravog sagovornika u slučaju da primete probleme, pre svega u Molenbeku, koji se smatra plodnim tlom za radikalizaciju. Ova tempirana bomba se priprema već godinama – visoka nezaposlenost, droge, sitno prestupništvo i getoizacija nadomak centra grada. Prema opštoj oceni ne treba prenebregnuti ni izvesnu popustljivost politike i bezbednosnih snaga. 

Premijer Belgije Šarl Mišel međutim odbacuje ovakve navode

"U Belgiji nema mesta u koojima policija ne sme da prolazi kroz neka naselja, kao što je slučaj u Francuskoj zbog toga što se kola kamenuju", rekao je on 29. novembra na javnoj radio-televiziji RTBF.

Đavolske taktike Islamske države

Bilal, 21-godišnji musliman, na svojoj koži je iskusio koliko regruteri Islamske države umeju da budu ubedljivi. Kako navodi, desetak njegovih prijatelja, kako momaka tako i devojaka, otišlo je u džihad u Siriji. 

"Regruteri ciljaju slabe", rekao je on, dodajući da su u slučaju njegovih prijatelja išli na kartu osećaja krivice, njihovih "bunila u noćnim klubovima", odnosa sa suprotnim polom, i "istorije sa pravosuđem", devijantnog načina života u osiromašenoj i konzervativnoj zajednici. 

Žamal Abašiš koji predsedava savetom 22 džamije Molenbeka navodi da regruteri najčešće marginalizovane mlade kontaktiraju preko promotivnih letaka koje dele na ulici i pijacama. 

"Islamska država ima đavolsku, satansku strategiju da privuče ljude propagandom o siromaštvu i nepravdi. A onda kada stignu tamo (u Siriju) prelazi na fazu rata", navodi Abašiš. 

Abašiš navodi da džamije sarađuju na prevenciji radikalizacije i da imami upozoravaju mlade da je to put ka uništenju sopstvenih života, ali i dodaje da su sredstva da se dopre do najugroženijih ograničena. 

Upravnik programa prevencije Olivije Vanderhegen usmatra da je najvažnije ponovo uspostaviti veze sa porodicom i zajednicom koje su mladi pokidali, i to radeći sa školama i socijalnim radnicim,a.     

"Mlada osoba će prekinuti odnose sa svojom mrežom, prijateljima, školom ili sportskim klubom. U drugoj fazi će napustiti svoj javni prostor, neće više iči na ista mesta, promeniće kraj u kojem živi", navodi vanderhegen, dodajući da je prekid veze sa porodicom i drugim bliskim osobama poslednja faza izolacije. 

Sara Tirin navodi da je program pomogao desetinama i desetinama mladih muslimana. Abašiš međutim upozorava da treba još mnogo raditi kako bi se mladi obrazovali, kako bi im se omogućilo da pronađu posao i kako bi im se dala mogućnost da se čuje njihov glas. 

"Niko ih ne sluša, niko sa njima ne razgovara'', navodi Abašiš. 

Da li je potrebna evropska CIA

Belgijski premijer je za radio RTL ukazao na propuste u obaveštajnim aktivnostima koji su obelodanjeni tokom istrage o terorističkim napadima u Parizu 13. novembra, u kojima je poginulo 130 osoba, i ocenio da je potrebno osnovati evropsku obaveštajnu agenciju.

"Danas imamo teškoću, razmene informacija na evropskom nivou su bilateralne. Danas nema usklađenih obaveštajnih aktivnosti na evropskom nivou", rekao je Mišel za francuski radio RTL. 

"Kad bi obaveštajne službe u pogledu razmene informacija funkcionisale bez propusta, nikada više ne bi bilo nijednog napada u svetu", rekao je on. 

Dodao je da bi trebalo što pre uspostaviti evropsku obaveštajnu agenciju, evropsku CIA, kako bi se objedinile informacije o pojedincima za koje se sumnja da imaju sklonosti ka radikalnim ispadima, kao i da bi se "razotkrili oni sa neprijateljskim namerama", rekao je on. 

"Čak i vaš (francuski) ministar unutrašnjih poslova (Bernar) Kaznev (Bernard Cazeneuve) se protivi mom predlogu uspostavljanja evropske obaveštajne agencije", konstatovao je belgijski premijer. 

Evropski komesar za unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos već je u petak predložio da se osnuje evropska obaveštajna agencija, ali bi to iziskivalo izmenu osnivačkih ugovora EU, a deo zemalja, uključujući i Nemačku, neskriveno se protivi tome. 

"Ne bi trebalo da rasipamo energiju na evropsku obaveštajnu agenciju. Ne mogu da zamislim da bismo mogli da odustanemo od nacionalnog suvereniteta" u ovoj oblasti, rekao je odmah nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer (Thomas de Maiziere), koji smatra da se treba usredsrediti na poboljšanje razmene informacija između postojećih institucija.

Izvor: AFP

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…