Beleslin: Piplmetri su počeli da utiču na kompromise i nisu doneli previše dobra

Slavko Beleslin

Beograd, 01. oktobar 2019. – Novinar Slavko Beleslin stanje u medijima opisuje kao borbu sa establišmentom i objašnjava da to nije slučaj samo danas, pošto ta borba kroz vreme jedino menja svoje oblike.

Nekada srećete prijatne ljude sa druge strane, nekad oni nisu toliko prijatni, ali obrazac je nešto što se ne menja 20 godina koliko sam ja u medijima„, rekao je Beleslin za FoNet.

On je u serijalu razgovora Presstup ocenio da današnje stanje u medijima ima korene u decenijama iza nas.

Mi kao hoćemo, a neko ima tamo kao ne da i ta borba jednostavno mora da se nastavi„, primećuje Beleslin.

Opisujući medijsku sliku Srbije, on se priseća da tokom karijere, koja traje dve decenije, u radnoj knjižici ima pečate tri televizije koje više ne postoje.

U odnosu na period sa početka njegovog bavljenja televizijom, ogromnu razliku doneli su piplmetri, koji su, ocenjuje Beleslin, počeli da utiču na kompromise i nisu doneli previše dobra.

U vreme kada je on počeo da se bavi ovim poslom trebalo je zadovoljiti standarde i raditi u interesu javnosti.

A onda se, ukazuje Beleslin, promenio bog kojem se mole medijski poslenici, molili su se piplmetrima i to je u ogromnoj meri postao jedini cilj.

Podseća i na zaštitnike običnih ljudi, poput Đoke Vještice, kojem su se građani obraćali kada, na primer, dožive neku nepravdu na šalteru ili imaju bilo kakav komunalni problem.

Beleslin se priseća i nekada čuvene rečenice: „Zvaću televiziju„.

Kada izađemo na ulicu svi smo isti, ni medijske zarade ne odskaču od proseka u ovoj zemlji. Ipak, rad u medijima„, prema njegovim rečima, „stavlja vas u ulogu koja je fenomenalna, stavlja vas u poziciju moći sa koje vi nekome možete da pomognete„.

Smatra da su visoka politika i velike teme pojele prostor u medijima, pa nedostaje prostor za „običnog čoveka„.

Iskreno konstatuje i priznaje da ne zna kako protiv lažnih vesti, koje viđamo svuda.

Sada postoje programi koji ih generišu, ne mora uopšte čovek da ih piše„, tvrdi Beleslin.

Problem vidi u poplavi informacija koja je, kako ocenjuje, prevazišle naš fiziološki razvoj.

Mi jednostavno ne možemo više upiti toliku količinu informacija„, upozorava Beleslin i dodaje da je opasnost takvih okolnosti u tome da sve postane nebitno.

Posle pauze, Beleslin se na televiziju vraća emisijom „Šta bi posle?„, čiji je autor i voditelj.

Ova emisija nastaje u okviru produkcijske kuće Adrenalin, a emituje se na Javnom servisu. Reč je o svojevrsnom pokušaju da se odgonetnu sudbine aktera priča koje su godinama ranije bile na naslovnim stranama i u udarnim vestima.

Cilj je da se u toj poplavi vesti i informacija neke priče ne zaborave„, objasnio je Beleslin, koji je naleteo na mnogo vesti i informacija koje su bile čak i na nekim naslovnim stranama, a koje apsolutno nisu istinite.

Mi u ovoj emisiji ispravljamo neke medijske nepravde od pre mnogo godina„, tvrdi Beleslin.

On je podsetio na priču o akademskom slikaru Lazaru Dimitrijeviću, koji je u oglasu ponudio svoj stan.

Krenula je sprdnja po portalima o ostarelom akademiku koji daje stan, aludiralo se tu na svašta. A on je, zapravo, hteo da napravi legat i aludira na problem ovog društva, da ne znamo šta ćemo sa umetničkim delima koja trunu po tavanima„, rekao je Beleslin.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…