Bečki univerzitet među 200 najboljih u svetu

Bečki univerzitet

Beč, 02. septembar 2020. – Ove godine je četrnaest obrazovnih institucija iz Austrije ušlo na šangajsku listu Hiljadu najboljih univerziteta.

Sedam austrijskih univerziteta se nalazi među prvih 500 dok je Univerzitet u Beču (Uni Wien) među 200 najboljih univerziteta u svetu.

Univerziteti iz Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije zauzeli su i ove godine vodeća mesta na šangajskoj rang listi vodećih univerziteta pa čak 18 od 20 najboljih obrazovnih ustanova dolazi iz te dve zemlje. Na prvom mestu je Harvard koji ovu poziciju drži već 18 godina, a među ostalima na listi su Stenford, Kembridž, MIT, Oksford, Prinston i kalifornijski Berkli.

Među evropskim univerzitetima na rang listi se nalaze francuski Paris-Sekle (14. mesto), Univerzitet Kopenhagen (33. mesto ), Sorbona (39. mesto) kao i Univerzitet u Minhenu (51. mesto).

Od austrijskih univerziteta, pored Univerziteta u Beču koji je ušao u prvih 200, dobro su plasirani Medicinski univerzitet u Beču (MedUni Wien), Univerzitet u Insbruku kao i Tehnički univerzitet u Beču (TU Wien).

Akademsko rangiranje svetskih univerziteta (ARWU) od 2003. godine sprovodi šangajski Univerzitet Đao Tong.

Manje od četiri odsto svetskih univerziteta obuhvaćeno je ovom listom koja se formira prvenstveno na osnovu istraživačkog rada pojedinačnih univerziteta za šta se koriste javno dostupne baze podataka.

Kriterijumi prema kojima se univerziteti rangiraju su mnogobrojni: broj Nobelovaca među studentima i nastavnim osobljem, broj dobitnika Fildsove medalje, broj visoko citiranih nastavnika i istraživača u okviru određenih naučnih oblasti, broj naučnih radova objavljenih u stručnim časopisima „Nature“ i „Science“.

Ukupno 40 odsto evaluacije se zasniva na kvalitetu osoblja date obrazovne institucije i broju objavljenih radova istraživačkih i naučnih timova u relevantnim žurnalima i časopisima, saopšteno je iz Predstavništva Grada Beča u Beogradu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Laguna objavila knjigu o Rolingstonsima

_______
Beograd – Knjiga „Stone Age: Šezdeset godina Rolingstounsa“ novinarke Lesli En Džouns, u prevodu Dejana Cukića, nalazi se u prodaji, saopštila je izdavačka kuća Laguna. „U knjizi ‘Stone Age: Šezdeset…
Film, Kultura

Filmart raspisao tri konkursa za Interakciju 2024.

_______
Požega – Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege je, povodom održavanja Interakcije 2024, raspisao konkurse za učešće u devetnaestom Studentskom filmskom kampu, na dvanaestom izdanju Radionice dokumentarnog filma, kao i…