Bečka privredna strategija za narednu deceniju

Beč

Beč, 16. novembar 2019. – Bečko ekonomsko veće predstavilo je strategiju „BEČ 2030“ i predložilo mere za narednih deset godina u oblastima kao što su obrazovanje, digitalizacija, istraživanje, infrastruktura i zaštita životne sredine.

U planu je ukupno 100 projekata od kojih će se neki realizovati već početkom 2020. godine.

U projekte spremne za realizaciju spadaju Centar za sajber bezbednost, Centar za pružanje usluga stručnjacima koji su na radu u Beču kao i Agencija za akreditaciju medicinskih proizvoda.

Centar za sajber bezbednost okupiće pod jednim krovom sve firme koje se bave zaštitom podataka i internet bezbednošću. Ovaj projekat je nastao u saradnji sa Bečkim univerzitetom, Tehničkim univerzitetom i austrijskim Institutom za nauku i tehnologiju.

Centar za pružanje usluga stručnjacima koji su na radu u Beču povezuje osobe iz inostranstva sa institucijama u Austriji kako bi im se olakšao postupak dobijanja boravišnih dozvola, dozvola za rad i slično. Budući da Beč teži da se pozicionira kao metropola zdravstva, biće osnovana Agencija za registraciju medicinskih proizvoda kao što su stentovi ili implanti.

Pored toga, kako bi se podigla svest građana o dobrom kvalitetu proizvoda u ovom gradu, Privredna agencija Beča pokrenula je kampanju „Made in Vienna“. Tim povodom je napravljena serija video-klipova koja prikazuje bečka preduzeća uz moto „Ponosni na Beč“. Ovom kampanjom se skreće pažnja kako i na koji način građani Beča – bilo da su poslodavci ili zaposleni – mogu da profitiraju od privrede i inovacija.

U narednoj deceniji Beč će i dalje biti jedna od najpoznatijih evropskih kulturnih metropola. Uz program „Cult Tech Accelerator“ zainteresovani start-apovi koji su u oblasti kulture već napravili značajne pomake i pronašli različita inovativna rešenja se pozivaju da dožive kulturno nasleđe Beča.

Član gradskog veća Beča Peter Hanke naglasio je da se Beč ovom strategijom usredsredio na sve teme u kojima prednjači. Beč želi da ponudi odgovore na izazove koji nas očekuju – počev od klimatskih promena do digitalizacije, saopšteno je iz Predstavništva Grada Beča u Beogradu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…