Beč želi da reguliše rad digitalnih platformi

Beč

Beč, 24. oktobar 2019.  – Beč je aktivan u inicijativi evropskih gradova Eurocities koja nastoji da poboljša saradnju gradova i digitalnih platformi za iznajmljivanje smeštaja kao što je Airbnb.

Beč želi da se zastarela pravila o e-trgovini izmene pa je tim povodom gradski odbornik Peter Florijanšic predstavio predlog izmena pred Regionalnim privrednim odborom u sledeće četiri tačke:

  • Pristup podacima – Evropski gradovi i opštine treba da imaju pristup relevantnim podacima u digitalnom dobu. Gradovima su odgovarajući podaci potrebni radi efikasnosti, pre svega u poreskom sistemu.
  • Pravna sigurnost – Evropskim gradovima je potrebna pravna sigurnost, a za digitalna preduzeća trenutno važe pravila zemalja u kojima ona imaju pravno sedište.
  • Odgovornost platformi – Digitalne platforme moraju da budu odgovorne za ilegalne sadržaje koje nude, a gradovima treba da se dozvoli neki vid kontrole. Tako na primer subvencionisani stanovi građanima Beča omogućavaju doživotno stanovanje po dobrim uslovima i oni ne bi trebalo da se budu u ponudi smeštaja na ovim platformama.
  • Stanovanje – Nejasno regulisana privreda dovodi do nedostatka stambenog prostora u gradovima, a osobe koje traže stan često ne mogu da ga nađu. Evropsko pravo ovde treba da se umeša kako bi se u centru grada zajednički život i povoljno stanovanje omogućilo kako sugrađanima tako i turistima. Ova tema je naročito važna za Beč koji važi za „prestonicu umerenih stanarina“ i po tome je jedinstven u Evropi.

Mnoge digitalne platforme se drže svake pojedinačne tačke i mi smo time zadovoljni. Želimo da ubuduće sva preduzeća koja posluju u Beču to takođe čine“ izjavio je član Gradskog veća Grada Beča zadužen za finansije, privredu, digitalizaciju i međunarodne odnose Peter Hanke.

Hanke je dodao da Beč nikako nije protiv ekonomije deljenja dokle god ona koristi građanima: „Beč apsolutno nije protiv digitalne privrede. Mi želimo digitalnu primenu svuda gde ona ima smisla i koristi ljudima. Ali da se porez ne plaća ili da se regionalna pravila svesno ignorišu – to nije inovativno i to ne možemo da prihvatimo“ dodao je Hanke, saopšteno je iz Predstavništva Grada Beča u Beogradu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…