1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropska unija
  4. Beč investira u šest Da Vinči hirurških robota

Beč investira u šest Da Vinči hirurških robota

Foto: David Bohmann

Beč – Glavni grad Austrije je odlučio da investira po dva miliona evra u šest Da Vinči hirurških robota najnovije generacije za izvođenje minimalno invazivnih operacija.

Sve više hirurških zahvata se izvodi minimalno invazivno, što predstavlja prednost kako za pacijente tako i za hirurge.

Operacije se sprovode pomoću kamere i instrumenata koji se uvode u telo kroz male rezove na koži. Na taj način se mogu izvesti mnogo složeniji manevri, dok se drhtanje ruku hirurga poništava.

Nervni i krvni sudovi su najbolje moguće zaštićeni, a mali rezovi omogućavaju postizanje boljih estetskih rezultata i smanjenje bolova nakon operacije.

Hirurzi nisu više za operacionim stolom, već upravljaju konzolom dok gledaju u ekran. Trodimenzionalna slika visoke rezolucije pruža deset puta uvećan prikaz.

Da Vinči roboti će biti nabavljeni za odeljenja urologije, opšte hirurgije, ORL i ginekologije u više klinika u Beču. U nabavku robota je uključena i obuka hirurga koji će ih koristiti, saopšteno je iz Predstavništva Grada Beča u Beogradu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…

Preporučujemo…