Bebac: Država potpuno ignoriše stvarnu potrebu socijalno ugroženih porodica

beba
Foto: pixabay.com

Novi Sad – Roditeljski portal Bebac upozorio je da su se donosioci odluka u Republici Srbiji, umesto da sistemski pomognu deci, odlučili za „helikopter pomoć bez jasnih kriterijuma“.

Tim potezom država pokazuje da potpuno ignoriše stvarnu potrebu socijalno ugroženih porodica.

Novac su podjednako dobili zaposleni i nezaposleni, oni sa rešenim stambenim pitanjem i oni bez njega, oni sa kreditom i oni bez njega. Nadležni smatraju da su svi roditelji u istoj situaciji, a da li su“, pitaju iz Bebca.

Ističu i da se, umesto ozbiljnih i dugoročnih rešenja za probleme sa kojima se suočavaju porodice, država odlučila za „jeftin populizam“ koji služi samo kao privremena pomoć „u skrivanju vlastite nesposobnosti“.

Ispunjavanje uslova za dečiji dodatak veoma je strogo, a suma dečijeg dodatka je šamar svim socijalno ugroženim porodicama. Dečiji dodatak za jedno dete iznosi 4.059 dinara što decu koja su ugrožena nikako ne može izvući iz siromaštva“, navodi Bebac.

Dodaje da, prema izveštajima UNICEF-a, više od 122.000 mališana nije imalo mogućnost da zadovolji osnovne potrebe tokom protekle godine.

Kupovina socijalnog i političkog mira potkupljivanjem građana jednokratnom pomoći neće učiniti da deca izađu iz siromaštva, jer već sledećeg meseca roditelji deci neće moći da im naprave čak ni sendvič sa parizerom. Deca nam u školu idu gladna“, poručuju iz ovog portala.

Dodaju i da 10.000 dinara nije dovoljno ni da se deca opreme za „besplatnu školu“, jer računice pokazuju da porodice sa dvoje dece za knjige i opremu, bez opreme za fizičko i muzičko, moraju izdvojiti više od minimalca.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…