Bebac: Dalekosežne posledice nebrige o porodici u Srbiji

porodica

Beograd – Roditeljski portal Bebac zatražio je od ministarke za demografiju i brigu o porodici u Vladi Repubike Srbije, Darije Kisić Tepavčević, da se hitno angažuje oko rešavanja gorućih pitanja roditelja.

Kako je navedeno u saopštenju tog portala, sporni zakoni umanjuju naknade porodiljama, samo prividno izjednačavaju oblike rada, a rezultat toga su “mizerne naknade na porodiljskom” za mame koje nemaju 18 meseci staža u kontinuitetu, preduzetnice i mame angažovane na osnovu fleksibilnih oblika rada.

Takođe, upozorava Bebac novu ministarku, nezaposlene mame nemaju nikakvu pomoć na nivou države i zavise od volje i budžeta lokalnih samouprava.

Minimalne naknade zagarantovane su na porodiljskom samo u prva tri meseca nakon porođaja, a i te minimalne naknade ne pokrivaju ni osnovne potrebe za život”, dodaje Bebac ističući da nasuprot mizernim naknadama, cene opreme za bebe stalno rastu.

Na sve to ugrađuje se i država koja uredno uzima PDV na opremu za bebe, dok roditeljima paušalno vraća svega 5.000 dinara jednokratno”, ukazuje Bebac.

Bebac ministarku Kisić Tepavčević upozorava i na nedovoljan dečji dodatak, na nedostatak mesta u vrtićima, i na porodilišta koja su, po njegovoj oceni, “duboko sistemski zanemarena“.

Na porodilje se obrušavaju vlažni zidovi, padaju vrata, toaleti se raspadaju, hrana je degradirajuća, a ono što porodilišta najviše urušava su korupcija i loš tretman porodilja, kao i protokoli koji su miljama zaostali u odnosu na praksu u svetu”, ističe se u saopštenju.

Briga o porodici je briga o budućnosti naše zemlje, a problemi koje smo naveli su samo deo nebrige koja sa sobom nosi dalekosežne posledice”, navodi Bebac dodajući da će podržati svaku odluku i svaku meru koja je u korist roditelja, ali i “osuditi dalju nebrigu i sve ono što dodatno otežava roditeljstvo”.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…