BCBP: Odustati od usvajanja Zakona o komunalnoj miliciji i preispitati potrebu postojanja te službe

Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP)

Beograd, 5.mart 2019. –  Istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) Saša Đorđević ocenio je da je potrebno odustati od usvajanja Zakona o komunalnoj miliciji i da je potrebno preispitati potrebu postojanja te službe.

Đorđević je agenciji Beta rekao da će ta služba više biti sredstvo partijskog zapošljavanja i zaštite vlasti nego očuvanja komunalnog reda, regulisanja divljih deponija i sprečavanja buke, na šta se građani najčešće žale.

"Zakon još nije usvojen, a već se najavljuju nova zapošljavanja za čak 1.000 ljudi u Beogradu, dok Nacrt zakona omogućava svim opštinama u Srbiji da imaju svoju komunalnu miliciju", izjavio je Đorđević.

On je dodao da će na taj način "svi lokalni moćnici u Srbiji moći da imaju svoje ljude koji će moći da upotrebljavaju sredstva prinude kao što su fizička snaga, lisice, biber sprej i palicu" i dodao da u okruženju nedovoljno razvijenih mehanizama kontrole ovo može biti "vrlo opasno".

Đorđević je kazao i da jedan od osnivača vladajuće stranke i sadašnji direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić "lično kupuje obuću i odeću za komunalnu policiju u Kruševcu, zbog čega se jača partijski uticaj na tu instituciju".

Govoreći o mogućem uticaju na bezbednost, on je kazao da to nije utvrđeno jer komunalna policija postoji od 2010. godine a da ne postoji izveštaj o tome koliko je komunalni red povećan ili smanjen, te koji je efekat rada te policije, niti koliko građani imaju poverenja u tu službu.

"Nije poznato šta je komunalna policija uradila da se ne gomila đubre na svakom koraku, veoma često i na prirodnim dobrima koje su pod zaštitom države", rekao je Đorđević i dodao da "kada problem dospe u žižu javnosti, rukovodioci te policije nalaze opravdanje kako nemaju dovoljno ljudi".

On je kazao da su u obrazloženju Nacrta zakona predstavljena "samo opšta mesta bez konkretnih podataka" i da su "navodno utvrđene teškoće u održavanju komunalnog redu bez opisa šta je uzrok, kako izgledaju i koje su posledice tih 'teškoća".

Đorđević je kazao da se pored menjanja naziva te službe u komunalna milicija, takođe dodaju i nova ovlašćenja.

"Ukoliko se Nacrt zakona usvoji, komunalni milicajac će pored postojećih ovlašćenja moći još da zaustavlja vozila, poziva ljude na razgovor i da traži obaveštenja od njih, a dobiće još jedno sredstvo prinude pored sopstvene snage, lisica i palice, a to je biber sprej", rekao je Đorđević i dodao da će komunalni milicajac svoje poslove moći da obavlja i u civilu.

On je ocenio da nova ovlašćenja "više zastrašuju ljude nego što doprinose komunalnom redu", kao i da novi naziv službe "nije primeren demokratskom društvu, kao i da asocira na devedesete i policijsku brutalnost i da se koristi za vojne i paravojne formacije u čijem sastavu su 'obični' ljudi".

Đorđević je rekao da se komunalna policija "ne bavi kriminalističkim istragama pa da obavlja svoje poslove u civilu" i da "demonstracija sile nije rešenje za poboljšanje kontrole karata u gradskom prevozu ili u pomaganju gradskim službama pri isključenju struje ili vode".

"Sila je samo poslednje rešenje, kada su sva ostala zakonska ovlašćenja iskorišćena", rekao je Đorđević i dodao da je potrebno ispitati dosadašnji rad komunalne policije, kao i koliko policijska ovlašćenja tih policajaca utiču na komunalni red.

On je kazao da je slična debata otvorena i u Hrvatskoj u februaru jer je tamošnja vlada htela da poveća ovlašćenja komunalnih redara.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…