BCBP: Ministar protivustavnim naređenjem zastrašuje pripadnike Vojske Srbije

Aleksandar Vulin

Beograd, 22. mart 2018. –  Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) pozvao je ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina da povuče naređenje kojim se zahteva od svih zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci da potpišu saglasnost da predaju privatne mobilne telefone radi uvida u njihov sadržaj.

Kako navode u saopštenju, takvom praksom krši se Ustavom garantovano pravo na tajnost komunikacije i ugrožava integritet osoblja Ministarstva i Vojske.

"Ovo naređenje predstavlja akt zastrašivanja jer dovodi u tešku situaciju i one koji potpišu spornu izjavu, ali i one koji to odbiju", navedeno je u saopštenju.

Vojni sindikat Srbije je ove nedelje saopštio da je svim zaposlenim u Vojsci i Ministarstvu "naređeno" da daju saglasnost za "privremeno oduzimanje" njihovih privatnih mobilnih telefona "na neodređeno vreme", da bi se "ostvario uvid u sadržaj i podatke" u telefonima.

BCBP ističe da su odstupanja u toj oblasti dopuštena samo na određeno vreme, isključivo na osnovu odluke suda i jedino ako su neophodna radi zaštite bezbednosti ili vođenja krivičnog postupka, a sve to na način predviđen zakonom.

"U demokratskim zemljama je prihvaćen koncept vojnika kao 'građanina u uniformi', što podrazumeva da oni, kao građani, uživaju sva ustavom zagarantovana prava pod jednakim uslovima. Kada postoje izuzeci od tog opšteg pravila, oni se navode u ustavu, a ne u odlukama ministra", navedeno je u saopštenju.

Dodaju da traženjem saglasnosti kroz naredbu nije izvesno da je ostvaren uslov slobodnog pristanka, a da odbijanjem naređenja zaposleni u Ministarstvu i Vojsci Srbije dolaze u rizik da im se oduzme čin, uskrati napredovanje, smanji plata i prestup trajno upiše u lični dosije.

Pristajanjem na uvid u svoju ličnu komunikaciju, zaposleni u Ministarstvu i Vojsci pristaju na "mogućnost prismotre njihovog života" i van radnog mesta, bez objašnjenja kako će biti upotrebljeni podaci pribavljeni iz njhovih uređaja.

"Primenom ovog naređenja može se ugroziti integritet pripadnika Vojske i zaposlenih u MO i VS, te dovesti u pitanje ideološka, interesna i stranačka neutralnost Vojske Srbije", upozorava u saopštenju Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…