BCBP: Dve trećine građana Srbije smatra da političari zloupotrebljavaju vlast zarad ličnih interesa

građani

Beograd, 18. novembar 2020. – Prema najnovijem istraživanju javnog mnjenja dve trećine građana Srbije smatra da političari ne rade u interesu građana, već  zloupotrebljavaju vlast zarad ličnih interesa.

Istraživanje je sproveo Beogradski centar za bezbednosnu politiku u saradnji sa agencijom Sprint insajt.

Građani misle da institucije rade za partikularne interese, a ne za javno dobro, ali navode da upravo institucije  treba da se samostalno izbore sa svim problemima koji se odnose na zloupotrebu mehanizama vlasti i korupciju, navodi se u saopštenju Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Istraživanje je pokazalo da više od 50 odsto ispitanih građana smatra da policija ne štiti njih, već interese kriminalaca, političara i finansijski moćnih pojedinaca.

Ti stavovi su se preslikali i na percepciju korupcije, pa građani kao najkorumpiranije državne institucije vide političke partije, sudstvo i policiju.

Više od 50 odsto građana smatra da u Srbiji ili nema demokratije ili je ona sa velikim problemima.

Građani smatraju da Narodna skupština ima najmanji uticaj na donošenje političkih odluka, manji od domaćih tajkuna i stranih firmi, kao i velikih stranih sila.

Ogromna većina građana, njih 90 odsto, smatra da je predsednik Srbije ključni akter u donošenju političkih odluka u zemlji.

Ako uzmemo u obzir prethodno iznete nalaze da političari rade za svoj interes, kao i za interese stranih i domaćih bogataša, nameće se zaključak da je glavni akter u zarobljavanju države predsednik Republike, navode u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku.

Istraživanje javnog mnjenja je pokazalo i veliku apatičnost građana, koja se ogleda u njihovoj nespremnosti da učestvuju u aktivističkim inicijativama, jer je svega 20 odsto ispitanika spremno na takav vid aktivnosti.

Rešenje za sve probleme koje su prepoznali građani ipak vide u institucijama, iako su ih ocenili kao korumpirane i da rade za partikularne interese, a ne za javno dobro.

Građani navode da upravo institucije treba da se samostalno izbore sa svim problemima u vezi sa zloupotrebom mehanizama vlasti i korupcijom.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…