BCBP: Aleksandar Obradović prvi dobitnik nagrade „Svetionik“

Foto: istinomer.rs

Beograd – Beogradski centar za bezbednosnu politiku je sa namerom da otkrije, podseti i skrene pažnju na prave vrednosti našeg društva ove godine ustanovio nagradu „Svetionik“.

Svrha nagrade „Svetionik“ je i da ukaže i na pojedince koji predstavljaju uzor u borbi za bolje i pravednije društvo, društvo oslobođeno straha, što je i vizija Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Novoustanovljena nagrada se dodeljuje za izuzetnu hrabrost pojedincima, ženama i muškarcima, u svojim profesionalnim zadacima u oblastima bezbednosti i spoljne politike.

Svetionik“ je podsetnik kakve vrline treba da krase pojedince u  društvu, u kom pravcu društvo treba da ide, koje osobine da vrednuje, neguje i nagradi.

Svetionik“ je simbol odredišta do kog treba da dođemo i puta koji treba da pređemo da bi postali bolji kao pojedinci i društvo, a hrabri čin ovih pojedinaca će nam osvetljavati put, navodi se u saopštenju ove organizacije.

Ove godine nagradu „Svetionik“ dodeljena je Aleksandru Obradoviću iz Valjeva.

Aleksandar Obradović je rođen u Valjevu, 2 marta 1979. godine. Radio je u fabrici „Krušik“ u Valjevu do trenutka dok nije otkrio korupciju i finansijske malverzacije u fabrici u vezi sa preprodajom oružja.

Kada je otkrio informacije o tome uhapšen je od strane pripadnika BIA 18. septembra 2019. i odveden u zatvor u Beogradu pod optužbom za špijunažu. U oktobru 2019. je pušten iz zatvora i stavljen u kućni pritvor. Kada je vest o Obradovićevom hapšenju objavljena, održani su masovni protesti u znak solidarnosti sa njim u Valjevu, Beogradu i Novom Sadu.

U decembru 2019. javni pritisak i protesti su dali rezultat i Aleksandar Obradović je pušten iz kućnog pritvora. Danas se protiv njega još uvek vodi istraga i nije mu priznat status uzbunjivača. Suspendovan je s posla u fabrici.

Aleksandar Obradović je svojom hrabrošću i svojom profesionalnošću sprečio osione korupcionaške elite da javno preduzeće unište kroz pljačku i korupciju„, piše u obrazloženju za dodelu nagrade „Svetionik„.

Beogradski centar za bezbednosnu politiku podseća da je Aleksandar Obradović, umesto da bude nagrađen, bio izložen progonu i teroru autokratskog režima ogrezlom u korupciji.

Aleksandar Obradović kaže za sebe da je običan čovek, međutim, iako to misli, on nije samo običan čovek.

U društvu nepostojanja bilo kakvog moralnog reda, gde se razlika između dobra i zla ne prepoznaje i nije bitna, ovaj svetli čin Aleksandra Obradovića je nepokolebljiva borba građanina protiv zla i zarobljene države koja je zauzela sve državne institucije i zatrovala skoro celo društvo.

Aleksandar Obradović je slobodan čovek i njegov put je put Svetionik„“, zaključuju iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…