Batut: Od početka godine registrovana 82 slučaja morbila

Foto: pixabay.com

Beograd – Na teritoriji Beograda registrovano je 57 slučajeva malih boginja, saopštio je Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Ove godine registrovano je 57 slučajeva morbila, od kojih je 47 potvrđeno u Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”, a deset obolelih su kontakti laboratorijski potvrđenih slučajeva.

Među obolelima je 16 dece mlađe od šest godina, od kojih je 14 bilo nevakcinisano, jedno je primilo jednu dozu vakcine sa komponentom protiv morbila, a jedno je nepoznatog vakcinalnog statusa, 15 nevakcinisanih osoba uzrasta od 8 do 25 godina, pet potpuno vakcinisanih osoba uzrasta 14, 15, 16, 18 i 23 godine, kao i 21 osoba starija od 35 godina nepoznatog vakcinalnog statusa.

Navode da su na teritoriji Novog Sada registrovana dva potvrđena slučaja morbila, prvi 13. februara, a drugi 23. aprila, a obolele osobe su starije od 40 godina, pri čemu je jedna nepotpuno vakcinisana jednom dozom vakcine sa komponentom protiv morbila, a druga je nepoznatog vakcinalnog statusa.

Jedan slučaj malih boginja potvrđen je 20. februara kod deteta iz Stare Pazove u Sremskom okrugu, koje je u drugoj godini života i nije vakcinisano, a već 25. februara potvrđen je slučaj malih boginja kod nevakcinisanog deteta sa teritorije Severnobanatskog okruga, uzrasta 13 meseci.

Dana 29. februara potvrđen je slučaj malih boginja kod osobe uzrasta 41 godinu sa teritorije Bora, koja je nepotpuno vakcinisana jednom dozom vakcine koja sadrži komponentu protiv morbila.

Na teritoriji Kolubarskog okruga registrovana su četiri potvrđena slučaja morbila.

Dva slučaja registrovana su na teritoriji Valjeva, a dva na teritoriji Mionice gde je prijavljena porodična epidemija 2. aprila, a sve obolele osobe su starije od 25 godina, pri čemu su dve vakcinisane sa dve doze vakcine koja sadrži komponentu protiv morbila, jedna nepotpuno vakcinisana sa jednom dozom vakcine, a jedna je nepoznatog vakcinalnog statusa.

Na teritoriji Vranja registrovana su dva slučaja morbila, jedan laboratorijski potvrđen i jedan epidemiološki povezan sa potvrđenim slučajem, u okviru porodične epidemije koja je prijavljena 11. aprila, a obolele osobe su starije od 40 godina i nepoznatog su vakcinalnog statusa.

Dana 18. aprila male boginje su potvrđene kod nevakcinisanog deteta uzrasta 16 meseci sa teritorije Novog Pazara.

Istog dana, na teritoriji Južnobanatskog okruga prijavljena je epidemija u okviru koje je registrovano osam potvrđenih slučajeva morbila, a obolele osobe su uzrasta od 15 do 48 godina, pri čemu su četiri nevakcinisane, a tri nepoznatog vakcinalnog statusa.

Na teritoriji Niša registrovano je pet slučajeva obolevanja od morbila kod nevakcinisane dece uzrasta od 15 meseci do dve godine, od  toga dva u okviru porodične epidemije koja je prijavljena 24. aprila, a tri u okviru epidemije u predškolskoj ustanovi koja je prijavljena 4. maja.

Prošle godine u Srbiji je registrovano 50 slučajeva morbila, od kojih je većina, 94 odsto bila nevakcinisana.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…