Batričević: Kroz aktivizam ovaj svet može da bude bolji

Milica Batričević

Niš, 29. april 2022. – Feministički kulturni centar BeFem već godinama unazad svojim programima utiče na povećanje vidljivosti žena u medijima. Preispituje, promoviše i aktivira feminističku politiku, kulturu, kao i umetnost.

Izvor: Media & reform centar Niš.

BeFem tim je u okviru projekta “Zelena feministička transferzala” posetio sela na Vojvodini sa ciljem regionalnog povezivanja aktivnih žena aktivnim u ruralnim zajednicama širom Srbije.

O svom iskustvu govorila je Milica Batričević iz ove organizacije.

Zbog čega je aktivizam važan?

Na mom stolu stoji poruka “Ovaj svet može da bude bolji” i zaista verujem da aktivisti i aktivistkinje svojim radom, odnosno kroz aktivizam to pokazuju i smatram da je to važno.

Koja je bila inicijalna kapisla da započnete Vašu aktivističku priču?

Naših aktivističkih priča je mnogo, od pokretanja feminističkog festivala koji je okupljao žene iz regije i šire Švedske, prepoznavanja toga da ženski doprinos nije prepoznat i nagrađivan, te pokretanja dodele feminističkih priznanja Bring the noise, do prvih feminističkih letnjih susreta u selu Bezdan koji su stvorili prostor za razgovor o feminizmu na selu.

Nacionalna koalicija za decentralizaciju, sa partnerima Grupom 484 i Fondacijom „Jelena Šantić“ kroz projekat „Lokalni poziv za EU” a uz finansijsku podršku Evropske unije pruža podršku autentičnim lokalnim inicijativama koje će raditi na unapređenju svojih zajednica u oblastima vladavine prava i kulturne raznolikosti.

Da li ste nekada (i kada) poželeli da odustanete?

Nismo nikada poželele da odustanemo, ali smo poželele da imamo više vremena za odmor.

Koji su Vam bili najveći izazovi tokom aktivističke borbe?

Izazova je mnogo, ali izdvojila bih vreme i finansije kao ograničen resurs koji često onemogućavaju da vodimo sve borbe koje smatramo važnim, koje nas pokreću i koje donose promene. Izazov je i sužen prostor za razvoj i predstavljanje ženskih inicijativa i njihovog rada koji je od važnosti za celo društvo. Mi vidimo da je tim temama i perspektivama mesto u  mainstream-u. Baš zbog toga BeFem uporno radi na ohrabrivanju, podizanju vidljivosti i razvoju organizacija i samih aktivistkinja kreirajući prostor koji u društvu nedostaje.

Najznačajniji trenutak, odnosno trenutak u kom ste pomislili da je vredelo truda?

Takvih trenutaka srećom ima mnogo, a poslednji koji bih izdvojila jeste susret aktivnih žena od Bezdana do Brodareva i energija zajedništva, razmene i solidarnosti koja se stvorila među svima nama tamo prisutnim.

Po(r)uka budućim aktivistima…

Moja poruka tiče se odgovara sa početka, a to je zašto je aktivizam važan i sa tim u vezi želim da kažem hvala unapred svakom ko pored svih izazova izabere da pokaže da zajednice, društvo i svet mogu i treba drugačije da izgledaju.

Podrška kroz promeni.rs nam je značila zbog…

Mogućnosti da kroz naš kontinuirani rad porastemo,  izgradimo nova savezništva, prijateljstva i perspektive koje nam, u zajedništvu sa starim saradnicama, daju snagu i vetar u leđa da nastavimo da dalje radimo, kao i zbog podrške koju smo bili u prilici da pružimo drugim inicijativama.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…