Bašle: Pandemija korona virusa ne sme da bude „kart blanš“ za kršenje ljudskih prava

Mišel Bašle

Ženeva, 09. april 2020. – Pandemija koronavirusa ne sme da bude „kart blanš“ za kršenje ljudskih prava, upozorila je visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašle koja je kritikovala „neograničena ovlašćenja“ koje su uvele vlasti nekih zemalja.

Hitne mere mogu biti neophodne za rešavanje hitne zdravstvene situacije. Međutim, hitna situacija nije ‘kart blanš’ za ignorisanje obaveza prema poštovanju ljudskih prava“, rekla je Mišel Bašle na prvom video sastanku Saveta UN za ljudska prava.

Komesarka je rekla da hitne mere treba da budu „neophodne i srazmerne“ i dodala da je „duboko zabrinuta što su vlasti nekih zemalja uvele hitna neograničena ovlašćenja“.

Mnoge zemlje su pojavom epidemije koronavirusa uvele vanredne mere, kao Mađarska u kojoj premijer Viktor Orban ima puna ovlašćenja, tokom vanrednog stanja koji je neograničenog perioda.

Epidemija se u nekim slučajevima koristi kao opravdanje za uvođenje represivnih mera u zakonodavstvu, a one mogu da ostanu na snazi dugo posle završetka vanredne situacije“, rekla je Mišel Bašle.

Komesarka je takođe izrazila zabrinutost zbog ograničene slobode medija i izražavanja, strahujući da bi „takozvana borba protiv dezinformacije bila pretvorena u ućutkivanje kritike„.

U mnogim zemaljama postoje izveštaji da su novinari kažnjeni jer su prenosili vesti o manjku maski, ili zdravstveni radnici koji su govorili o manjku zaštitne opreme. Negde su i obični građani kažnjeni jer su na društvenim mrežama prenosili poruke o pandemiji„, rekla je ona i dodala da „kritika ne predstavlja zločin“.

Komesarka UN je pozvala vlade da znatno povećaju pristup tačnim informacijama i statističkim podacima o pandemiji koronavirusa jer je „transparentnost od imperativnog značaja za spasavanje ljudi u slučaju sanitarne krize“.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…