Barometar slobode: Sudovi loši, mediji nisu slobodni

Sudovi u Srbiji su nedovoljno nezavisni, a mediji polovično slobodni, rezultati su istraživanja Frasier instituta, objavljenih u brošuri „Barometar slobode“.

Nova brošura „Barometar slobode“ koja obuhvata Zapadni Balkan i Grčku predstavljena je u Beogradu i pokazuje da sve balkanske zemlje imaju velike sličnosti kada je reč o ljudskim pravima, političkim i ekonomskim slobodama.

Podaci za istraživanje preuzeti su iz istraživanja Frasier instituta, istraživanje o indeksu percepcije korupcije koje je radio Transparensi Internešnal (Transparency International), Heritidž fondacije  (Heritage foundation) i raznih istraživanja Maplkrofta (Maplecroft).

Političke slobode posmatrane su kroz tri faktora – slobodne izbore, odsustvo neustavnih veto igrača i slobodu medija. Izbori su u celom regionu ocenjeni kao slobodni, sa manjim incidentima, a kao praksa na celom Balkanu, sa izuzetkom Hrvatske, uobičajena je kupovina glasova, kao najveća smetnja.

U istraživanju je ocenjeno da u Srbiji nema tradicionalnih neustavnih veeto igrača. Kao najuticajnijeg igrača istraživanje prepoznaje Srpsku pravoslavnu crkvu i ultra-desničarske organizacije koje imaju rastudi uticaj.

Srbija je ocenjena kao zemlja sa polovično slobodnim medijima zbog cenzure, autocenzure, netransparentnosti vlasništva u medijima. Kada se ovaj deo uporedi sa prošlogodišnjim rezultatima Srbija je ostvarila mali pad sa ocene 6,4 u 2012. na 6,3 u 2013. godini.

Jedan od autora istraživanja Dušan Gamser kazao je da je nedovoljna nezavisnost i neprofesionalnost sudstva osnovna prepreka punom ostvarivanju vladavine prava u Srbiji. On je kazao da se na primer restitucija odvija relativno dobro, ali da je blokira sporo sudstvo.

On je dodao da borba protiv korupcije u celom regionu napreduje zbog donošenja novih zakonskih propisa, ali da same akcije u tom pogledu nisu bile dovoljne.

Gamser je kazao da je izvestan napredak u pogledu ljudskih prava ostvaren kroz hapšenje i procesuiranje optuženih za ubistva novinara 1990-ih godina i ratnih zločinaca, ali da se to malo odražava na javno mnjenje i ne dolazi do društvenog pomirenja.

On je dodao da je određen pomak napravljen i u pogledu zaštite prava LGBT populacije u Srbiji, da se ona u Hrvatskoj i Grčkoj ved lakše ostvaruju i pored homofobije, ali da to nije slučaj u Albaniji, gde su LGBT osobe skoro isključene iz društva i Bosni i Hercegovini gde je svaki pokušaj održavanja bilo kakvog LGBT skupa praden neredima.

Gamser je kazao i da je kada je reč o vladavini prava u Srbiji stanje i dalje loše što se tiče medija i napada medije, ali i na manjinske verske zajednice „gde država ima svoje favorite i ne poštuje slobodu veroispovesti niti načela sekularne države“.

Kada je reč o ekonomskim pravima Srbija je najgore ocenjena u regionu sa ukupnom ocenom 24,42 od maksimalnih 40, dok je najbolje ocenjena Crna Gora sa 27,36.

U Srbiji je faktor slobode međunarodne trgovine najbolje ocenjen, ali autor Mihailo Gajid objašnjava da je to slučaj sa svim zemljama koje su u procesu evrointegracije i koje su potpisnice CEFTA sporazuma.

On je kazao i da je loš rad sudova odgovoran za to što su vlasnička prava posebno loše ocenjena. On je kazao da de se tek kada mere novog Zakona o radu počnu da deluju modi da se govori o njihovim efektima u poslovnoj regulaciji.

Izvor:Medija centar Beograd/Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…