1. Početna
  2. Vesti
  3. Balkanske zemlje neće ući u EU bez vladavine ljudskih prava

Balkanske zemlje neće ući u EU bez vladavine ljudskih prava

Žan-Klod Junker, predsednik Evropske komisije

Evropska komisija je, radi delotvornijeg odobravanja azila, na spisak bezbednih zemalja stavila i države Zapadnog Balkana koje će izgubiti svaki izgled za članstvo u EU ako budu skinute sa tog spiska, jer bi to značilo da se u njima ne poštuju ljudska prava i zakoni, izjavio je 9. septembra u Strazburu predsednik Komisije Žan-Klod Junker.

Ističući da EU mora da se pobrine za one kojima je potrebna međunarodna zaštita, Junker je u obraćanju Evropskom parlamentu rekao i da se stavljanjem na spisak bezbednih zemalja ne dovodi u pitanje osnovno pravo na azil lica sa Zapadnog Balkana. Junker je predstavio i novi plan za razmeštaj izbeglica u članicama EU.

Junker je u izlaganju o "Stanju Evropske unije" u Evropskom parlamentu rekao da je EK predložila članicama EU da usvoje jedinstven spisak bezbednih zemalja, uključujući Zapadni Balkan, što će omogućiti članicama EU da sprovode ubrzane postupke za dobijanje azila u nastojanju da se reši velika izbeglička kriza u Evropi.

"Merila za to se", predočio je Junker, "moraju primeniti na sve zemlje za koje je to temelj za prijem u članstvo kad je reč o poštovanju ljudskih prava, vladavine zakona, a to se odnosi i na zemlje kandidate za članstvo u EU na Zapadnom Balkanu".

Junker je objasnio da "to nije nikakvo uprošćavanje postupka za odobravanje azila" i da "ni u kom slučaju ne dovodi u pitanje osnovno pravo na azil lica koja dolaze iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije ili Turske".

Naglasak će, prema Junkerovim rečima, naravno biti stavljen na zemlje u krizi, ratu, pa spisak bezbednih zemalja neće zaobići Ženevsku konvenciju o azilu, jer je to pravo koje ostaje na snazi.

Junker je napomenuo da "zemlje koje će biti na spisku bezbednih moraju znati da, ako budu povučene sa tog spiska zbog toga što temeljna prava u njima nisu zajamčena, izgubiće svaki izgled da uđu u redove Evropske unije".

"Dve stvari tu idu ruku pod ruku, jedno je utvrdivanje spiska bezbednih zemalja, ali je kucnuo čas da promenimo postupak za davanje azila, posebno kada je u pitanju Dablinska odredba da o zahtevu za azil mora odlučivati zemlja EU u koju uđe azilant", naglasio je čelnik izvršnog tela EU.

On je, međutim, primetio da je "istina da se EU mora pobrinuti za one kojima je potrebna međunarodna zaštita i koji podnesu zahtev za azil, a ima i onih koji napuštaju svoje zemlje iz razloga koji nisu povezani s pravom na azil".

Junker je saopštio da će Komisija predložiti sistem obaveznog hitnog premeštaja 120.000 ratnih izbeglica u svim članicama Unije, a ukupno će u kratkom roku EU zbrinuti 160.000 izbeglica iz Sirije i drugih zemalja u ratu.

Junker je rekao da članice EU ne smeju praviti razlike između Jevreja, hrišćana i muslimana kada je reč o prijemu izbeglica iz ratova. "Naš kontinent je imao veoma loše iskustvo kad je pravio podele na verskoj osnovi, a nema filozofije i moralnih razloga kad su u pitanju ljudska bića", dodao je.

Predsednik EK je naglasio da "šengenski sporazum neće biti ukinut" dok traje mandat Evropske komisije na čijem je čelu ali je dodao da se prostor bez granica unutar EU mora odbraniti mnogo snažnijim nadzorom spoljnih granica Unije.

Talas izbeglica neće prestati sve dok se na zaustavi rat u Siriji i teror u Libiji, upozorio je Junker i naveo da će zato značajna sredstava biti izdvojena, naročito za agenciju Fronteks zaduženu za nadzor spoljnih granica EU.

Izvor: Dragan Blagojević, dopisnik agencije Beta, euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…