Balkan uključiti u Konferenciju o budućnosti Evrope

Zapadni Balkan

Beograd/Brisel, 15. oktobar 2020. – EU treba da dozvoli balkanskim zemaljama da učestvuju u aktivnostima u okviru Konferencije o budućnosti Evrope (CoFoE) na konsultativnoj bazi i time ponovo pokaže da je ozbiljna po pitanju evropske perspektive regiona, ocenile su dve ekspertkinje za evrointegracije Zapadnog Balkana.

Korina Stratulat iz briselskog Centra za evropske politike (EPC) i Milena Lazarević iz beogradskog Centra za evropske politike (CEP) smatraju da bi učešće političkih lidera i građana balkanskih zemalja u aktivnostima i razgovorima u okviru CoFoE bilo od koristi i za EU i za region.

Konferencija je zamišljena kao forum za povezivanje evropskih građana, civilnog društva i evropskih institucija s ciljem da Evropljani kažu kakvu Uniju žele i kako njome upravljati.

Ako EU ne uključi balkanske zemlje među zainteresovane strane koje bi trebalo da učestvuju na predstojećoj Konferenciji, onda se moramo zapitati da li je Unija još uvek ozbiljna po pitanju evropske perspektive regiona„, napisale su Lazarević i Stratulat u autorskom tekstu.

Kako su ocenile, EU nema šta da izgubi, već može samo da dobije produbljivanjem odnosa sa balkanskim zemljama i omogućavanjem regionu da se oseća uključenim u planove za budućnost EU.

Pored ostalog, razmatranje zajedničkih odgovora na specifične probleme tokom Konferencije pomoglo bi balkanskim zemljama da nastave da stiču iskustvo i znanje koje će im znatno pomoći u pripremi za eventualno članstvo u EU, dodale su Stratulat i Lazarević.

Dozvola da Balkan bude svedok te inicijative i da doprinese svojim idejama podstakla bi osećaj zajedništva i partnerstva koji nedostaju u dugom, formalnom procesu pridruživanja. Više a ne manje saradnje EU i Balkana izgradiće poverenje i lojalnost„, istakle su autorke.

Stratulat i Lazarević smatraju da bi, čak i bez zvaničnog poziva da budu deo CoFoE procesa, balkanske zemlje  trebalo da se organizuju na političkom i društvenom nivou kako bi pratile proces i pokrenu slične inicijative koje preslikavaju aktivnosti predložene na Konferenciji.

Kako su navele u autorskom tekstu „Konferencija o budućnosti Evrope: Da li je EU još uvek ozbiljna u vezi Balkana?“, Regionalni savet za saradnju (RCC) mogao bi da pomogne u organizaciji i koordinaciji mreže balkanskih političara zaduženih za praćenje Konferencije.

Istovremeno, organizacije civilnog društva u regionu treba da unaprede saradnju i traže sredstva da organizuju „Balkanske građanske konsultacije“ koje bi mogle da prate proces CoFoE.

Takva široka mobilizacija dokazala bi snažnu volju balkanskih zemalja da se približe EU i određenu dozu političke zrelosti„, zaključile su Lazarević i Stratulat.

Za organizaciju Konferencije o budućnosti EU zadužena je potpredsednica Evropske komisije za demokratiju i demografiju Dubravka Šuica.

Konferencija je trebalo da počne u Dubrovniku 9. maja, na Dan Evrope, i da traje dve godine. Početak je međutim odložen zbog epidemije korona virusa.

Šuica je sredinom septembra, nakon govora o stanju Unije šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, rekla da očekuje da Konferencija o budućnosti Evrope počne u narednih mesec ili dva.

Posle sastanka Saveta za opšte poslove saopšteno je da se radi na postizanju sporazuma o zajedničkoj deklaraciji koja će otvoriti put za pokretanje Konferencije.

Korina Stratulat je viša politička analitičarka i šefica programa za evropske politike i institucije u briselskom EPC (European Policy Centre) a Milena Lazarević je programska direktorka i koosnivačica beogradskog CEP.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…