Balkan prednjači u pravu na pristup informacijama

izveštaj

Sarajevo, 21. januar 2017. (ECPMF/Media.ba) – Građani određenih balkanskih zemalja imaju bolji pristup javnim informacijama nego građani Nemačke, Danske i Austrije, navodi se u novom izveštaju kanadskog Centra za zakon i demokraciju.

Srbija, Slovenija, Albanija i Hrvatska nalaze se među prvih deset na listi komparativnog pregleda pravnog okvira pristupa informacijama u 95 zemalja sveta, prenosi ECPMF. Nijedna od zemalja koje su učestvovale u ispitivanju i koje imaju sisteme pristupa javnim informacijama nije dobila maksimalnih 150 poena, no Srbija ima čak 135, Slovenija 129, Albanija 127 i Hrvatska 126, dok zemlje koje imaju dugu tradiciju slobode pristupa informacijama nisu ni u prvih deset.

Zakon u Srbiji je zapravo veoma snažan u poređenju sa drugim evropskim zakonima", kaže Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Srbije, komentarišući rezultate.

U nekim zemljama, poput Švedske, praksa je možda bolja nego što je vidljivo iz indeksa Centra za zakon i demokratiju. U drugim zemljama možda postoji šira javna podrška pristupu javnih informacija, no zakon u Srbiji je, sa međunarodne tačke gledišta, baziran na veoma liberalnim principima i stalno se poboljšava u praksi. Mediji u Srbiji su naučili da koriste Zakon i ja to aktivno podržavam", kaže Šabić, dodajući da sumnja da bi današnji parlament Srbije usvojio sličan zakon. 

Hrvatska novinarka Barbara Matejčić za ECPMF je prokomentarisala visok rang Hrvatske na ovoj listi.

"Zakon zaista funkcioniše. Zahvaljujući njemu, imamo pristup mnogim podacima koje nismo imali ranije. Novinari su počeli koristiti Zakon i institucije su se na to navikle. Ali ne mogu reći da se nivo generalne transparentnosti u društvu podigao, on funkcioniše samo pod pritiskom zakonske obaveze. Ako tražite informacije, verovatno ćete ih i dobiti, ali javni sektor će inače i dalje pokušati da sakrije sve što može".

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…