Bakić: Nema nikakve dileme da Vučić uživa u vanrednom stanju i potpunoj dominaciji

Jovo Bakić

Beograd, 26. mart 2020. – Sociolog Jovo Bakić optužio je danas predsednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića da tokom vanrednog stanja u Srbiji „unosi dodatnu nervozu i paniku među građane“ i da predstavlja „kudikamo veću opasnost za društvo od korone kojom se krunisao“.

Da sam psiholog ili psihijatar, svakako bi mi taj slučaj bio veoma zanimljiv. No, pošto nisam ni jedno ni drugo, zabrinut sam, jer taj usplahireni i neodgovorni čovek, koji se usled očajnog stanja našeg društveno-ekonomskog i političkog sistema nalazi na čelu države, unosi dodatnu nervozu i paniku među građane“, rekao je Bakić u intervjuu za list Danas.

Prema njegovim rečima, uopšte nije bilo neophodno uvođenje vanrednog stanja, jer su stručnjaci preporučivali proglašenje vanredne situacije, i tek ćemo videti „da li će predsednik SNS-a i njegovi saradnici pokušati da love u mutnom produžujući ga i nakon prolaska opasnosti od pandemije“.

Imajući u vidu lik i delo sadašnjeg predsednika SNS-a, ne bi me to iznenadilo, a nadam se da bi mnoge građane naljutilo“, rekao je Bakić i dodao da nema nikakve dileme da Vučić uživa u vanrednom stanju i potpunoj dominaciji.

Štaviše, izvinjavam se što izlazim iz okvira moje struke, nije isključeno da je reč i o orgazmičkom doživljaju“, ocenio je Bakić.

Povodom kritika da je Srbija zakasnila sa merama u borbi protiv virusa i da je doprinela konfuziji koja se kretala od toga da je to najsmešniji virus, do toga da je to toliko ozbiljno da ćemo morati da se oprostimo od nekih najbližih, Bakić je ocenio da je siguran da je Srbija zakasnila sa merama.

Doktor Nestorović je svojim neodgovornim izjavama već obezbedio neslavno mesto u istoriji Srbije. Svakako je to slučaj i s predsednikom SNS-a… Naravno, nakon takve neodgovornosti, usledio je strah od katastrofalnog stanja u kojem se nalazi naš zdravstveni sistem i njegovog sloma. Svejedno, predsednik SNS-a i njegova pripravnica na čelu vlade nisu se ponašali kao državnici, već kao uspaničeni i kukavni strančari“, rekao je Bakić.

Govoreći o najavi duboke privredne recesije u svetu Bakić je rekao da je ona već sada vidljiva, ali se ne mogu tačno predvideti njena dubina i razmere, kao i kakve će posledice ostaviti u različitim delovima svetskog kapitalističkog sistema.

Ako sudimo na osnovu iskustva, Srbija će, kao deo periferije tog sistema, biti izložena, nakon protoka određenog vremena, najjačim udarima. Kapitalizam će se braniti autoritarnim sredstvima, kao i uvek kada je u oštrijoj krizi, i tu sadašnji predsednik vidi svoju priliku da sledi svetao primer svoga učitelja Mila Đukanovića u pokušaju ostvarivanja doživotne lične vlasti“, rekao je Bakić u intervjuu za list Danas.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…