Bakić: Iako je to neostavriv ideal kojem treba težiti, potrebno je obrazovati građane da svaku vest proveravaju

Jovo Bakić

Beograd, 24. oktobar 2018. – Svi kreiraju lažne vesti, nažalost, i građani na internetu kreiraju lažne vesti, što je najmanje opasno, ali je vrlo loše i, nekim slučajevima, može da ima opasne posledice, izjavio je FoNetu profesor Filozofskog fakulteta Jovo Bakić, koji upozorava da je, ipak, najopasnije kada to čini vlast.

Najopasnije je kada vlast kreira lažne vesti, a novinari služe kao provodnici tih vesti, onda je potpuna katastrofa, dodao je Bakić, govoreći u serijalu Press extra.

Kada se kapital udruži sa vlašću, što imamo trenutno u Srbiji, dakle jednu oligarhijsku spregu, onda je kreiranje lažnih vesti, uz kombinovanje sa rijaliti programima, visoko opasna situacija, ukazao je Bakić.

Prema njegovoj oceni, u Srbiji se sada događa da se jedan broj dobrih novinara "prodaje" bilo kome, za bilo koju cenu, što je veliki društveni problem.

Tokom devedestih je bilo nezamislivo da se kvalitetni novinari prodaju, objasnio je Bakić.

On je podsetio da je bilo loših novinara koju su bili poslušnici i precizirao da su istovremenio bili i politički činovnici i novinari.

Tačno su znali šta rade i to je bio spoj političara i novinara, dodao je Bakić, dok profesionalni novinari tada nisu pristajali da budu poslušnici političara.

Sada imate cenjene novinare koji su pristali da budu poslušnici autoritarne vlasti, što je pokazatelj  katastrofalnog stanja u društvu. To znači da je društvo postalo bez vrednosti koje ga vode napred, predočio je Bakić.

On smatra da je vrlo teško boriti se protiv lažnih vesti, jer je demanti uvek slabiji od lažne vesti koja prva dolazi.

Ogroman broj građana je zaveden lažnom vešću i džabe što je demanti usledio, njemu se ne veruje. Posebno je loše kada imate poplavu lažnih vesti, kada to više nije jedna lažna vest, već imate more lažnih vesti, onda se postavlja pitanje kako građanin da se snađe, konstatovao je Bakić.

Obrazovani građani to čine proveravanjem iz više izvora, ocenio je Bakić, koji se zalaže za to da se građani obrazuju da svaku vest proveravaju, mada je svestan da je to neostavriv ideal kojem treba težiti.

Bakić navodi da je i sam bio žrtva lažnih vesti i podseća na slučaj kada su funkcioneri Srpske napredne stranke 2012. godine pokazivali džak sa listićima "koji su 'žuti lopovi', pod navodnicima, pokrali".

Sad su oni otkrili tu krađu, a ja nisam mogao da razlučim da li je reč o istini ili ne, jer je bilo zbog toga što je, nažalost, "među žutima bilo i lopova", rekao je Bakić.

Onda mu je ta vest delovala da može biti tačna, a može da bude i netačna, jer zna, opet, ko govori o njima.

Onda sam bio u velikoj nedoumici i nisam znao šta da radim, da sam imao provereno obaveštenje da se radi o jednoj manipulaciji, odmah bih izašao u javnost, ali to tada nisam znao i na pitanje novinara šta mislim o tome, rekao sam da je sve moguće, priznao je Bakić.

Dakle, tu vidite koliko je snažna lažna informacija, jer neko ko bi po prirodi stvari trebalo da bude bolje obavešten od drugih i pritom kritičan duh, nije znao šta da misli u datom trenutku, zaključio je Bakić.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…