Babić: Veliki rizik za korupciju pri izboru udžbenika

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić najavila je da će biti formirana radna grupa ekspertska koja će analizirati da li se primenjuje Zakon u postupcima izbora udžbenika, jer je primećeno da tu i dalje ima najviše rizika od korupcije.

Ona je naglasila da će radna grupa analizirati implementaciju Zakona o udžbenicima, definisati slabe tačke i rizike korupcije pri izboru udžbenika i predložiti rešenja koja će biti primenjiva kod nas.

Za Agenciju je, kako kaže, ovaj problem od prvorazrednog nacionalnog značaja, jer se radi se o deci najnižeg uzrasta i tu je najveća trka izdavača.

Babić kaže da se Agencija već duže vreme bavi korupcijom u prosveti posebno postupcima odobravanja udžbenika i da su još 2012. godine utvrdili određene rizike korupcije i dali preoporuke za uklanjanje tih rizika.

U izradi novog Zakona o udžbenicima Agencija je aktivno učestvovala i usvojene su određene preporuke, a jedna od preporuka prema rečima direktorke je i zabrana izdavačima udžbemnika da daju poklone direktorima, nastavnicima, kao podsticaj da izaberu udžbenike tog izdavača.

"Pokazalo se da se ta jasna zakonska zabrana potpuno ignoriše. Oni pronalaze kreativne načine da tu odredbe ne opoštuje. Novi Zakon o udžbenicima donet je da se poveća dostupnost i kvalitet udžbenika, a danas vidimo da su udžbenici skuplji, a sve upitnijeg kvaliteta", zaključila je Babić.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…