1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. AŽC: Zakoni ostaju mrtva slova na papiru dok se ne stvori kultura koja zahteva njihovu primenu

AŽC: Zakoni ostaju mrtva slova na papiru dok se ne stvori kultura koja zahteva njihovu primenu

pravda

Beograd, 12. mart 2018. – Autonomni ženski centar – AŽC izražava zabrinutost povodom određenog broja sve glasnijih komentara u javnosti kojima se relativizuje seksualno nasilje, bilo u vidu neverovanja ženi koja ga je preživela, ili u vidu umanjivanja njenog iskustva i pravdanja nasilnika.

Presuda jednog dela javnosti i u ovom, kao i u brojnim drugim slučajevima seksualnog nasilja, unapred je već data – žena je svojim ponašanjem, izgledom, garderobom, izazvala nasilnika i jedina „žrtva“ celog čina jeste nasilnik kome su ugled i poštenje okaljani njenom lažnom ili eventualno prenaglašenom izjavom.

Drugi deo javnosti poziva ženu da nasilje prijavi, smatrajući da je njena izjava neozbiljna ukoliko ne pokrene formalan postupak protiv njega.

Seksualno nasilje je najmanje prijavljivan zločin zbog predrasuda, težine dokazivanja, predugih i izlažućih postupaka, kao i stalno prisutne stigme u odnosu na žrtve. Čak i ako nije dokazano ne znači da se nije desilo. Ukoliko želimo da se to promeni i da žene počnu da veruju institucijama, javnost je ta koja prva mora verovati ženama.

Autonomni ženski centar podseća da su zakoni mrtvo slovo na papiru ukoliko ne stvorimo kulturu koja zahteva njihovu primenu, odnosno svest koja nije deo kulture silovanja. To je jedina uloga koju javnost treba da ima.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…