AŽC uputio Savetu za štampu pritužbe protiv četiri tabloida zbog izveštavanja u slučaju otmice maloletne devojčice

Autonomni ženski centar

Beograd, 10. januar 2020.  – Autonomni ženski centar (AŽC) je uputio četiri pritužbe Savetu za štampu protiv dnevnih listova Srpski telegraf, Informer, Alo i Kurir, a povodom izveštavanja o slučaju otmice maloletne Monike K.

Pomenuti dnevni listovi su već na naslovnim stranama na nedopustiv senzacionalistički način objavili izjave osumnjičenog Ninoslava Jovanovića u kojima se iznose detalji počinjenog zločina prema Moniki K.

Smatramo da je ovakvim izveštavanjem značajno i višestruko prekršen Kodeks novinara Srbije, tj. da je prekršeno više odredbi iz više poglavlja – I Istinitost izveštavanja, IV Odgovornost novinara, V Novinarska pažnja, VI Odnos prema izvorima informisanja, te poglavlja VII Poštovanje privatnosti”, ukazuje AŽC.

Iz ove organizacije navode da je “na ovaj način povređeno ne samo dostojanstvo maloletne žrtve, već da je ovaj vid izveštavanja traumatizujući i za sve druge žrtve nasilja, te da izaziva stigmu i nepoverenje u društvo u celini”.

Istovremeno, AŽC je apelovao na Savet za štampu da razmotri  prihvatanje drugih, budućih pritužbi od organizacija koje se bave problemom nasilja prema ženama i deci i u situacijama kada se pritužuju na sadržaj koji se odnosi na konkretne događaje i lica, a za koje nemaju saglasnost tih lica.

AŽC podseća da mediji znatno češće objavljuju vesti o konkretnim slučajevima (79%) u odnosu na fenomen nasilja prema ženama (21%), kao i da više od 70% objava o nasilju prema ženama sadrži neetičke elemente, što je pokazala analiza medijskih objava o nasilju prema ženama grupe Novinarke protiv nasilja prema ženama, za period od 1.1.2019. do 30.6.2019.

S obzirom na to da medijsko izveštavanje o ovim slučajevima ima dalekosežne posledice, ne samo na konkretne žrtve (čija je pozicija specifična u odnosu na druga lica, naročito u smislu sekundarne traumatizacije), već na sve moguće žrtve, kao i društvo u celini, AŽC smatra važnim da organizacije specijalizovane za ovaj problem imaju mogućnost pritužbi, piše u saopštenju.

Zbog svega navedenog, AŽC traži od Saveta za štampu da “ispita da li su ovakvim medijskim izveštavanjem prekršene pomenute odredbe Kodeksa novinara Srbije i da blagovremeno postupi u skladu sa svojim nadležnostima”.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…