AŽC: Ne kriviti majku pretučenog deteta dok traje istraga

Autonomni ženski centar
Foto: womenngo.org.rs

Beograd – Autonomni ženski centar (AŽC) saopštio je da je vest o bebi koja je teško povređena od strane očuha u Kraljevu ponovo otvorila pitanje ostrašćenosti javnosti prema majkama koje se okrivljuju da nisu zaštitile dete.

AŽC apeluje na medije u Srbiji da prilikom izveštavanja postupaju sa dodatnom pažnjom, kako učiniocima nasilja ne bi dali još veću moć zastrašivanja majki koje se nalaze u istoj ili sličnoj situaciji, imajući u vidu da istražni organi nisu u mogućnosti da objave sve informacije o slučaju kako se ne bi ugrozila istraga.

U komentarima koji su usledili nakon objavljivanja vesti da je majka pretučene bebe u Kraljevu objavljivala fotografije na društvenim mrežama na kojima se, po navođenju medija, vide povrede na licu deteta, javnost je osudila majku da je na isti način odgovorna kao da je ona tukla dete, ukazuje se u saopštenju.

Kako je moguće da javnost u Srbiji i dalje ne razume da majka bebe, koja ima samo 19 godina i koja je sigurno i sama žrtva nasilja u porodici, nije objavljivala fotografije sa pretučenim detetom uz reči ‘volimo tatu’, a da na to nije bila prisiljena?

AŽC je iznenađen kako je javnost brzo zaboravila postupke Nermina Sulejmanovića iz Gradačca u BiH, koji je, pre nego što je uživo, na društvenoj mreži, ubio majku svog deteta, istu prisiljavao da govori ono što je on zahtevao od nje. 

Ili je možda majka bebe, objavljivanjem fotografije na društvenoj mreži, za koju je pretpostavila da će njen suprug dozvoliti da bude objavljena ako bude bila pisalo ‘volimo tatu’, poslala poziv u pomoć svima onima koji će tu fotografiju videti„, navedeno je u saopštenju.

Moguće je, kako navodi AŽC,  da je i u ovom slučaju osumnjičeni zahtevao od majke bebe da postavi te fotografije ili je to on učinio putem njenog naloga, kako bi je zastrašivao da će, ukoliko ga prijavi, njoj biti oduzeto dete, odnosno da će i protiv nje biti pokrenut krivični postupak.

AŽC se u velikom broju slučajeva susretao sa situacijama u kojima učinioci nasilja prijavljuju majku deteta/dece da zlostavlja i zanemaruje decu, i na taj način okreću institucije da se bave pitanjem zaštite deteta/dece i da zaborave na nasilje koje je on činio.

Činjenica da je osumnjičeni uhapšen u čekaonici zdravstvene ustanove, AŽC ukazuje da majka deteta nje smela da govori slobodno kada je uspela da dete, u pratnji osumnjičenog, odvede kod lekara.

Može se pretpostaviti da je osumnjičeni, predstavljajući se kao zabrinuti otac, išao uz majku i kontrolisao sve šta ona govori. Zdravstveni radnici takođe imaju iskustva sa učiniocima nasilja koji ulaze kod lekara sa žrtvama i koji insistiraju da budu prisutni tokom pregleda. Stoga još jednom apelujemo na medije i javnost da se prestane sa okrivljavanjem majke pretučenog deteta dok se tokom istražnog postupka ne utvrdi da li postoji ili ne postoji njena odgovornost„, istaknuto je u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…