1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. Autonomni ženski centar: Ubistvo Sanje M. moglo je da bude sprečeno

Autonomni ženski centar: Ubistvo Sanje M. moglo je da bude sprečeno

Foto: pexels.com

Beograd – Autonomni ženski centar ocenio je da je ubistvo Sanje M. moglo da bude sprečeno da su sud i tužilaštvo u Pirotu imali stvarnu želju da je zaštite.

Dodaju i da je sud svojim saopštenjem poslao poražavajuću poruku ženama da i pored prijave nasilja njihovi životi neće biti spašeni.

Ova organizacija ocenjuje da saopštenje Osnovnog suda u Pirotu u kome kažu da ubistvo Sanje M., koja je iznova i iznova prijavljivala da je bivši nasilni partner proganja, i pored svih preduzetih mera, nije moglo da se spreči, šalje poražavajuću poruku svim ženama koje preživljavaju različite oblike porodičnog i partnerskog nasilja „da i pored prijave nasilja njihovi životi neće biti spašeni„.

Autonomni ženski centar dodaje, da prema do sada dostupnim informacijama koje su objavljivane u medijima, ne spori da su institucije u Pirotu preduzimale određene mere iz svoje nadležnosti, ali da su te mere bile blage i nedelotvorne u odnosu na rizik od ubistva u kome se nalazila Sanja M.

U saopštenju Osnovnog suda u Pirotu navodi da je ubica Miroslav M. 2022. godine bio osuđen zbog proganjanja Sanje M. i to na iznos od 100.000,00 dinara.

Ova presuda je doneta na osnovu Sporazuma o priznanju krivice, koji je Miroslav M. sklopio sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Pirotu 9. maja 2022. godine, te koji je sud prihvatio 20. jula iste godine.

Kako navode, postavlja se pitanje zašto Osnovno javni tužilaštvo u Pirotu, koje rukovodi Grupom za koordinaciju i saradnju na kojoj je morala da se izvrši procena rizika od daljeg nasilja, izvršilo procenu bezbednosti žrtve i da li je o sklapanju sporazuma obavestilo sada pokojnu Sanju M.

Iako Zakonik o krivičnom postupku ne sadrži odredbu po kojoj se oštećeni obaveštavaju o tome da je sudu dostavljen Sporazum o priznanju krivice i pozivaju na ročište na kome sud odlučuje o tome da li će da prihvati sporazum ili ne, ostaje nepoznato da li je Grupa za koordinaciju i saradnju o nameri zaključenja sporazuma obavestila sada pokojnu Sanju M. i pitala je da li ona smatra da će na taj način biti zaštićena„, istakli su u saopštenju.

Oni podsećaju da je nakon što je Miroslav M. nastavio sa proganjanjem Sanje M. Osnovno javno tužilaštvo u Pirotu je, prema navodima Osnovnog suda u Pirotu, predložilo da se Miroslavu M. odredi mera pritvaranja, ali da je sudija za prethodni postupak odbio predlog tužilaštva i izrekao meru zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa oštećenom, i naložio da se Miroslav M. jednom nedeljno javlja u PU Pirot.

Ubistvo Sanje M. je moglo biti sprečeno da su sud i tužilaštvo u Pirotu imali stvarnu želju da je zaštite, a ne da postupaju pro forme, i izdaju saopštenje u kome navode da su  preduzimali mere i radnje iz svoje nadležnosti, iako su mere koje su preduzimali privilegovali Miroslava M. i omogućili mu da na monstruozan način ubije Sanju M„, navodi se u saopštenju.

Autonomni ženski centar je ponovo zatražio od Vlade Srbije da uspostavi Nacionalni mehanizam za praćenje i analizu slučajeva femicida u kome bi bili predstavnici Narodne skupštine, nadležnih ministarstava, Zaštitnika građana i ženskih organizacija koje prate slučajeve femicida, kao i predstavnici institucija i organa na čijoj teritoriji se dogodio femicid.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…

Preporučujemo…