Autonomni ženski centar: Reagujte pre zločina, ne posle!

Autonomni ženski centar

Beograd, 26.7.2022. – Vikend za nama obeležila su ubistva dve žene, jedne u Futogu, gde je nasilje bilo prijavljeno neposredno pre ubistva, i druge u Zemunu, gde nije bilo ranijih prijava nasilja, iako su postojale indicije da ono postoji.

Prenosimo, u celosti, saopštenje za javnost Autonomnog ženskog centra.

Na osnovu medijskih izveštaja i saznanja Autonomnog ženskog centra u Srbiji su od početka godine ubijene najmanje 22 žene (od toga 16 u porodično-partnerskom kontekstu). Ova dva slučaja po ko zna koji put nas vraćaju na pitanje blagovremene i adekvatne procene rizika, te primene mera koje su dovoljne da rizke u potpunosti uklone i spreče smrtne ishode.

Tražimo da nadležna Ministarstva i nezavisne institucije ispitaju postupanje svih nadležnih službi i profesionalaca koji su postupali po prijavi koja je prethodila ubistvu žene u Futogu. Zahtevamo odgovore na pitanja: Da li je izvršena procena bezbednosnih rizika? Koji stepen rizika je ustanovljen i koje mere su preduzete u cilju uklanjanja istog? Očekujemo da javnost bude obaveštena o ishodima ovih postupaka, kao i da se odgovorni sankcionišu (ukoliko se utvrdi da je bilo učinjenih propusta).

Na osnovu informacija iz medija u Zemunu navodno nije bilo prethodnih prijava nadležnim institucijama – i možda mentalne bolesti, promene u ponašanju i zloupotreba psihoaktivnih supstanci o kome svedoči okruženje učinoca i žrtve, nisu bili dovoljni da se prepozna potencijalna opasnost i spreče smrtni ishodi.

 Ipak, to ne možemo reći za slučaj iz Futoga gde je ubistvu neposredno prethodila prijava policiji i gde je učinilac i pred policijskim službenicima pretio i rekao da će ubiti žrtvu, a policija nakon pozivanja Hitne pomoći napustila lice mesta.

Podsećamo da je postavljanje bezbednosti žrtve kao prioriteta i fokusa osnovni princip na kome je zasnovano sprečavanje i suzbijanje nasilja prema ženama, kao i da je i u prvom GREVIO izveštaju za Srbiju ukazano na važnost sankcionisanja netačne procene rizika (od strane policije) naročito u slučajevima u kojima je nasilnik ubio žrtvu.

Uviđajući ovo kao kontinuiran i konstantan problem, podsećamo državu da je obavezna da neodložno interveniše i radi na njegovom rešavanju, kao i da ne sme ostaviti žrtve bez adekvatne specijalizovane zaštite i podrške.

Reagujte pre zločina, ne posle!

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…