Austrijanci izumeli mašinu za pranje knjiga

Beč, 03. januar 2017 – Istraživači Univerziteta u Gracu razvili su mašinu za pranje knjiga koja treba da spase literarna dela od raspadanja.

Napravljen je prototip uređaja koji podseća na ekspres lonac i može da očisti šest knjiga džepnog formata u jednom pranju. Proces pranja traje pola sata.

Decenijama bibliotekari i konzervatori upozoravaju da papir proizveden od osamdesetih godina 19. veka naovamo ima ograničen životni vek zbog sadržaja kiseline, preneo je Euractiv.

Prvi znaci propadanja, prema istraživaču sa Hemijskog instituta Univerziteta u Gracu Volkeru Ribiču (Ribitsch), uočeni su još sredinom prošlog veka.

"Hemijsko jedinjenje se dezintegriše i proizvodi sumpornu kiselinu koja uništava celulozu", objasnio je Ribič.

U opasnosti je oko 40 miliona štampanih radova u Evropi, uključujući retke i nezamenjive primerke.

U saradnji sa restauratorkom Patricijom Engel sa Dunavskog univerziteta u Kremsu, Ribič je razvio sistem u kome se koriste specijalne nanočestice u rastvaraču sa veoma niskom tačkom ključanja. Nanočestice se sastoje od magnezijumovih i kalcijumovih jedinjenja i imaju jedinjenja od celuloze kao omotač.

"Cela stvar sada izgleda kao lonac od 20 litara pod pritiskom u kome se kupaju knjige", rekao je Ribič, preneo je portal thelocal.at.

Pranjem knjiga u mašini istovremeno se povećava mehanička snaga papira. Pošto se ne koriste vodeni rastvarači, nije potrebno dugo sušenje i proces pranja traje oko pola sata.

Kako su pokazali testovi na mobilnom prototipu mašine za pranje knjiga, koji je sponzorisalo austrijsko ministarstvo nauke, pranje nije promenilo mastilo i boje.

Nakon uspešnih testova, uređaj i tehnologija sada će biti dalje razvijani.

Prototip mašine može da očisti do šest knjiga džepnog formata ali naučnici žele da rade na većoj verziji mašine.

"Uređaj bi mogao da očisti do 100 kilograma knjiga u jednom ciklusu", kazao je Ribič.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…