1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropska unija
  4. Austrija: Predizborna debata i o ustavnoj zaštiti plaćanja gotovinom

Austrija: Predizborna debata i o ustavnoj zaštiti plaćanja gotovinom

novčanik

Beč, 3. septembar 2019. – U Austriji se, ma koliko to čudno zvučalo, razmišlja o uvođenju prava na plaćanje gotovinom u ustav.

Debata o tom pitanju ušla je u predizbornu kampanju i dodatno osvetlila ljubav Austrijanaca prema „pravomnovcu.

Austrijska narodna partija (OVP, afilijacija EPP) nedavno je predložila da se plaćanje „kešom“ stavi u ustav u sklopu kampanje za parlamentarne izbore krajem septembra na kojima bi, prema istraživanjima javnog mjenja, mogla da osvoji najviše glasova.

To je za posledicu imalo da se u priču uključe i ostale stranke, iako skeptične prema predlogu OVP, a socijaldemokrate (SPO) su zatražile da se ukinu naknade koje se naplaćuju na blagajnama.

Svim vodećim partijama je zaštitakešadobitna kombinacija pred izbore.

U Austriji se stavovi sporo menjaju„, rekao je za AFP radnik jednog restorana u centru Beča dok Viktorija (30) kaže da prednost daje gotovini jer „ne ostavlja tragove„.

Stručnjak za finansijsko pravo Verner Doralt rekao je da Austijanci veoma cene privatnost i da su oprezni kada je reč o transakcijama platnim karticama.

Ako idem u kupovinu i zabeleženo je koliko sam tačno rakije kupio, to je napad na moju privatnost„, istakao je Doralt.

Nedavno istraživanje ING banke u 13 evropskih zemalja, Australiji i SAD pokazalo je da se Austrijanci u najvećoj meri opiru ideji napuštanja gotovinskog plaćanja.

Samo 10% ispitanika u Austriji reklo je da može da zamisli svet bez „keša“ dok je evropski prosek 22%.

Prema podacima Evropske centralne banke (ECB) za 2017. godinu, 67% novca potrošenog na prodajnim mestima u Austriji plaćeno je u gotovini prema samo 27% u Holandiji i 55% u Nemačkoj, još jednoj zemlji tradicionalno vezanoj za gotovinu.

Gotovina se slavi u restoranu Kafe Late u Beču, čiji vlasnik Filip Klos naravno prihvata i kartice jer „mora da misli i na biznis„.

„Za pet godine više neće biti gotovine. Siguran sam 100%“, rekao je Klos za AFP dodajući da je predlog OVP da se izmeni ustav i zaštiti gotovina „prazna priča“.

Neki stručnjaci ističu da Austrija nema unilateralno pravo da zaštiti gotovinu ustavnim promenama jer koristi evro koji je pod nadležnošću ECB.

I 17 godina pošto je evro ušao u opticaj, neki Austrijanci u kućama imaju zaboravljene novčanice i novčiće u staroj valuti – šilingu.

Zaboravljeni ili ostavljeni šilinzi mogli su da se zamene i u „evro-busu“ Austrijske narodne banke (ONB), koji je putovao po zemlji, i ove godine zamenio gotovo 19 miliona šlinga (1,38 miliona evra).

Za razliku od nekih u zoni evra, Austrijanci imaju neograničeno vreme da zamene šilinge u centralnoj banci.

Pored toga, austrijske banke zaostaju za bankama u nekim drugim zemljama po olakšavanju uslova za dobijanje debitne ili kreditne kartice.

Nakon nedavne EU direktive, austrijske banke postepeno preimenuju kartice u debitne a neke planiraju i da novi „plastični novac“ opreme tako da može da se koristi i za plaćanja onlajn, kao svuda, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…