ASTRA i Grupa 484 podržavaju inicijativu za unapređenje EU Direktive o pravima žrtava

boginja pravde
Foto: europa.eu

Beograd – Organizacija posvećena iskorenjivanju svih oblika eksploatacije i trgovine ljudima ASTRA i organizacija Grupa 484 podržale su inicijativu za unapređenje EU Direktive o pravima žrtava koja je trenutno u procesu revidiranja.

Na taj način su se pridružila listi više od 40 međunarodnih i nacionalnih organizacija predvođenih Međunarodnom platformom za saradnju u vezi sa nedokumentovanim migrantima (PICUM), koje ukazuju na neophodnost da se ljudska prava poštuju i zaštite bez obzira na boravišni status žrtava krivičnih dela.

ASTRA i grupa 484 navele su u zajedničkom saopštenju da su zbog nedokumentovanog ili nesigurnog boravišnog statusa ljudi podložniji zlostavljanju, zloupotrebama i ozbiljnim oblicima eksploatacije, uključujući trgovinu ljudima i radnu eksploataciju.

Potpisnice apela ukazuju na to da u slučajevima kada se potreba poštovanja prava žrtava preklopi sa migracionom politikom EU kontrola imigracija dobija prioritet nad pravima i potrebama žrtve.

Zbog toga organizacije obrazlažu mogućnosti za unapređenje Direktive kada su u pitanju bezuslovan pristup uslugama podrške za žrtve, zaštita podataka, zaštita dece migranata bez dokumenata, mogućnost bezbednog prijavljivanja sumnje na krivično delo i pravo na nadoknadu štete, navedeno je u saopštenju.

Organizacije potpisnice završavaju apel pozivom na saradnju i stavljanjem na raspolaganje ekspertize i iskustava institucijama EU kako bi zajedno bila stvorena budućnost u kojoj su prava žrtava neotuđiva i zagarantovana, bez obzira na to ko su ili kakav im je boravišni status.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…