Asp: Srbija ima jake institucije, poglavlja 23 i 24. do jula

Srbja ima veoma jake instutucije što je prednost u poređenju sa mnogim drugim zemljama, koje su bile u pregovorima sa EU, ocenio je ambasador Švedske u Beogradu Krister Asp i istakao da očekuje da Srbija otvori poglavlja 23. i 24 krajem juna ili početkom jula ove godine.

On je u intervjuu za „Politiku“ odbacio kao netačne izjave pojedinih zvaničnika iz EU da će priznanje nezavisnosti Kosova biti uslov za punopravno članstvo Srbije u EU.

Upitan da se čini da pojedine članice Srbiju koče na putu ka EU, kao što je Hrvatska, ambasador je rekao da „može biti različitih zahteva i da će nekad to biti Švedska, nekad Irska, a nekad Hrvatska“, ali da, kako je naglasio, ne postoji zemlja koja je započela pristupne pregovore, a da ih nije završila.

„To će biti slučaj i sa Srbijom“, poručio je Asp koji se posle šest godina službovanja u Beogradu, vraća u Švedsku.

Ambasador je istakao da nije krivica Srbije što trenutno nema više otvorenih poglavlja sa EU i ocenio da je sve urađeno u skladu sa zadatim rokovima, ali da je neophodna saglasnost svih 28 zemalja članica.

„Imate veoma jake insititucije još od vremena bivše Jugoslavije, veoma dobre administrativne kapacitete i mislim da je Srbija to dokazala kroz poštovanje svih zacrtanih vremenskih okvira u procesu pridruživanja, kroz takozvani skrining“, rekao je Asp.

Na pitanje da li očekuje da će Srbija uspešno zatvoriti poglavlje 35 o Kosovu, koje nije imala nijedna druga zemlja, Asp je rekao da „nema nikakvu sumnju da će i ono biti uspešno zatvoreno“.

„To ne znači priznanje Kosova, već priznanje značaja normalizacije odnosa“, rekao je Asp.

Ambasador je ukazao da pojedini zvaničnici iz EU, koji kažu da će priznanje nezavisnosti Kosova biti uslov za punopravno članstvo Srbije u EU, „jednostavno kažu pogršnu stvar“.

Asp je ocenio da je „moguće da oni nisu dobro informisani“ i podsetio da od 28 članica EU, njih pet nije priznalo Kosovo.

„Kako neko može da traži priznanje od Srbije, kad postojeće članice to nisu učinile? Jedina stvar koja se zahteva, jeste da odnosi budu normalizovani. Zato ne smatram da bi moglo da dođe do problema kada dođe na red poglavlje 35. Mnogo veće probleme bih mogao da navodim u slučaju nekih drugih poglavlja“, rekao je švedski diplomata.

Problema će biti u svim poglavljima, upozorio je on i kao primer naveo poglavlje o životnoj sredini.

„Švedska je treći najveći bilateralni donator Srbije, sa oko 10 miliona evra godišnje. Od toga, trećina je za ekološke programe, uključujući pomoć Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine u procesu pregovora o pridruživanju“, naveo je ambasador.

On je istakao da je oko 80 švedskih kompanija prisutno u Srbiji, među kojima su i „Ikea“ i „Tetrapak“, ali i „Erikson“, „Volvo“ i „Oriflejm“.

„Frabrika u Gornjem Milanovcu, na primer, danas je jedna od ‘Tetrapakovih’ najboljih u svetu i šesti najveći izvoznik u Srbiji“, poručio je Asp.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…