Arhipelag objavio roman Berte Bojete „Filio nije kod kuće“

Foto: arhipelag.rs

Beograd – Izdavačka kuća „Arhipelag“ saopštila je da je, objavila u okviru antologijskojske edicije 100 slovenačkih romana, novi roman slovenačke književnice Berte Bojetu „Filio nije kod kuće„.

Kako piše u saopštenju, ovaj roman govori o „ženama koje su htele da postanu ptice i da dobiju krila i pobegnu sa ostrva na kom vladaju besmisleno surovi zakoni„.

Takođe opisuju da su te žene „poput zakasnelih ptica koja gledaju iz ljuski jajeta, unapred se radujući trenutku kada će napustiti ostrvo, čak i pored saznanja da svakog trena mogu poginuti ili završiti u zatvoru„.

Ova knjiga „svedoči o hrabrosti unesrećenih žena koje se suprotstavljaju onima koji vladaju kažnjavanjem i podređivanjem„.

Ovo je roman koji pored svih opisanih svireposti i bestijalnosti, pokvarenosti i nehumanosti, destruktivnosti i tragičnosti, fatalizma i besa, podstiče nadu u trijumf duha i vere„, kazao je pisac Srđan V.Tešin u pogovoru za srpsko izdanje romana.

Kako je navedeno, optimizam autorke je sakriven već u naslovu, a radnja romana u znaku „preispitivanja tog tuđeg, nepoznatog i opasnog u svetu, a najpre tih tuđih i opasnih ljudi koji ispunjavaju svet„.

Berta Bojetu (1947-1997) je poznata slovenačka glumica, pesnikinja i romansijerka.

Rođena je i odrasla u Mariboru, a diplomirala je glumu na ljubljanskoj Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju.

Njena književna karijera obeležila je slovenačku književnost u toku dve decenije.

Prva je žena koja je dobila nagradu „Kresnik“ za najbolji slovenački roman (1996).

Objavila je dve knjige pesama „Žabon“ (1979) i „Besede iz kuće Karlštajn„(1988).

Pored romana „Filio nije kod kuće“ (1990), objavila je i roman „Ptičja kuća“ (1995).

Knjigu takozvane Slovenačke Margaret Atvud sa slovenačkog jezika je prevela Ana Ristović.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…