Arhipelag na 66. Beogradskom sajmu knjiga predstavlja čitav festival pisaca različitih žanrova

čitaoci
Foto: arhipelag.rs

Beograd – Arhipelag će na 66. Beogradskom sajmu knjiga predstaviti knjige objavljene u proteklih deset meseci, kao i čitav jedan festival pisaca iz različitih žanrova savremene književnosti, istoriografije, političke teorije, ekonomije i psihologije, najavili su iz Arhipelaga.

Između dva Sajma knjiga u Beogradu Arhipelag je objavio preko trideset novih knjiga, kao i čitav niz ponovljenih izdanja knjiga koje su u prethodnom periodu doživele veliko interesovanje čitalaca.

Sajamsku premijeru doživeće knjiga sećanja velikog američkog pesnika i esejiste srpskog porekla Čarlsa SimićaZastrašujući raj„.

Simić se seća detinjstva u okupiranom Beogradu, posleratnog Beograda u kome je odrastao, odlaska u SAD i prvih godina „američkog života„, potom služenja vojske u američkim jedinicama u Nemačkoj i Francuskoj ranih šezdesetih, kao i ulaska u poeziju i uzbudljive i jedinstvene pesničke karijere.

Stranice posvećene okupiranom Beogradu u Drugom svetskom ratu neke su najboljih stvari napisanih u književnosti na tu temu.

Pisac se u ovim memoarima ne divi ni sebi, ni proživljenom vremenu, već piše iz prve ruke o onome čega se seća i o onome što smatra da valja da bude zapamćeno.

Tri velike studije o savremenoj politici, društvu, medijima i novim modelima upravljanja društvima i političkim tokovima obeležiće ovogodišnji sajamski nastup Arhipelaga.

Knjiga Vladimira RibićaPolitička mobilizacija u Srbiji od 1987. do 1992. godine“ kapitalna je studija o političkim događajima koji su obeležili noviju političku i društvenu scenu Srbije.

Nastala na osnovu dugogodišnjih istrašivanja dokumenta, građe i izvora, uključujući i srpsku i jugoslovensku štampu iz osamdesetih i prve polovine devedesetih godina, knjiga „Politička mobilizacija u Srbiji od 1987. do 1992. godine“ detaljno analizira kako je nastala Antibirokratska revolucija i koje su njene posledice, zbog čega su u Srbiji krajem osamdesetih odložene društvene i političke promene, kao i na kojim je osnovama nastala srpska opozicija početkom devedesetih.

Veliko istraživanje o sudbini medija u savremenim hibridnim režimima i o potiskivanju medijskog pluralizma usled uspona kompetitivnog autoritarizma u savremenoj Evropi predstavljeno je u obimnoj knjizi Irine MilutinovićHibridni mediji i hibridni režimi“.

Među sajamskim premijerama Arhipelaga naći će se knjige priča Srđana V. TešinaCrna Anđelija“ i druge zverske priče i Veselina MarkovićaPreimućstva kruga„, kao i romani Ratka Dangubića „Pepeljuga umire“ i Nikole ŠanteZlatno zvonce„.

Drama Vide OgnjenovićPoetesa“ govori o Milici Stojadinović Srpkinji, o njenom životu i poeziji, o epohi u kojoj se javila i o razlozima zašto je posle kratke i velike slave naglo pala u krajnje siromaštvo i zaborav.

Novom knjigom aforizama „Nemam rečiAleksandar Baljak lucidnom i snažnom društvenom kritikom potvrđuje reputaciju najznačajnijeg pisca u istoriji srpskog aforizma.

U pesničkoj ediciji „Element„, čija su izdanja prošle godine dobila šest glavnih pesničkih nagrada, na Sajmu knjiga se premijerno predstavljaju nove knjige pesama Ane RistovićTu„, sa crtežima autorke, Tamare Đuran Još pre vremena„, Slobodana ZubanovićaVidi Vidi“ i Dragana Jovanovića DanilovaKanjoni kroz nas„, kao i knjiga izabranih pesama poznatog srpskog pesnika iz Rumunije Slavomira GvozdenovićaAutoportret sa poezijom„.

Sajamsku premijeru imaće i provokativna istoriografska studija Nikole Moravčevića o banu i potonjem kralju Tvrtku I Kotromaniću, o njegovom burnom životu i državničkim poduhvatima, o iznenadnoj smrti i naglom opadanju njegove države posle toga, kao i o suprotstavljenim interpretacijama koje ga prate do današnjih dana.

Na Sajmu će biti predstavljena i nova književno-istorijska studija Snežane Milinković o počecima italijanskog i evropskog romana „Roman na italijanski način„.

Ovom knjigom započinje nova Arhipelagova edicija Italiana u kojoj će biti objavljivana klasična i nova dela italijanske književnosti i kulture.

Pored velikog broja domaćih pisaca koji će se svakoga dana družiti sa čitaocima na štandu Arhipelaga, gost Arhipelaga na Sajmu knjiga biće poznata francuska književnica Florans Noavil.

Florans Noavil, romansijerka i autorka i nekoliko međunarodno poznatih biografija modernih književnih klasika, gostovaće na štandu Arhipelaga u nedelju 29. oktobra, od 14 do 15 časova, dok će istog dana u 15 časova, na štandu Francuske, ovogodišnjeg počasnog gosta Sajma knjiga u Beogradu, razgovarati s Gojkom Božovićem o književnosti Milana Kundere.

Florans Noavil je godinama radila na biografiji Milana Kundere, neposredno sarađujući s velikim piscem.

Kunderina biografija objavljena je nedugo posle piščeve smrti, pre nešto više od mesec dana.

Srpsko izdanje Kunderine biografije objaviće Arhipelag tokom naredne godine.

Arhipelag je ranije objavio roman „Florans Noavil Vezanost„, kao i njenu biografiju Isaka Baševisa Singera.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…