Apelacioni sud pravosnažno oslobodio pripadnike JSO optužbe za oružanu pobunu

Apelacioni sud u Beogradu

Beograd, 24. jun 2019. – Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio Milorada Ulemeka, Zvezdana Jovanovića i pet pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) od optužbe da su izvršili oružanu pobunu 2001. godine.

Presudom Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Apelacionog suda odbijena je kao neosnovana žalba Tužioca za organizovani kriminal i potvrđena prvostepena presuda.

Pored Ulemeka i Jovanovića, oslobođeni su i Veselin Lečić, Mićo Petraković, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić i Vladimir Potić.

U obrazloženju presude navodi se da je prvostepeni sud pravilno postupio kada je okrivljene oslobodio od optužbe da su izvršili oružanu pobuna, obzirom na to da izvedenim dokazima nije utvrđeno da su okrivljeni učinili to krivično delo.

Navodi se i da nije dokazano da  predmetna dešavanja, u periodu od 9. do 17. novembra 2001. godne, predstavljaju ugrožavanje ustavnog uređenja i bezbednosti države, što je neophodan element za postojanje krivičnog dela oružana pobuna.

U presudi piše i da je prvostepeni sud pravilno utvrdio da nema dokaza  da su pripacnici Jedinice za specijalne operacije bili spremni da, u ostvarivanju ciljeva oružane pobune, upotrebe vatreno oružje kojim su bili zaduženi kao pripadnici Jednice i koje su nosili prilikom izlaska iz centra u Kuli.

Takođe, prema oceni Apelacionog suda, odsustvo reakcije vlasti na događaje koje su predmet optužbe, te činjenica da tadašnja Vlada nije proglasila vanredno  stanje, što bi, ukoliko je u pitanju oružana pobuna bio logičan sled stvari, i to što službe bezbednosti nisu stavljene u borbenu gotovost, potkrepljuje zaključak o nedokazanosti iznetih činjenica.

Specijalni sud u Beogradu oslobodio je u julu 2018. godine bivše pripadnike Jedince za specijalne operacije (JSO) optužbi za organizovanje oružanje pobune 2001. godine.

Suđenje je počelo 2012. godine, a pobuna JSO je označavana kao uvod u ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Po optužnici tužilaštva od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO je otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i tadašnjeg premijera Đinđića, da prekine pobuna.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ako se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…