Apelacioni sud oslobodio optužene za ubistvo Slavka Ćuruvije

Apelacioni sud u Beogradu
Foto: TV N1

Beograd – Apelacioni sud u Beogradu objavio je da je preinačio prvostepenu presudu Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu i oslobodio četvoricu optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. apirla 1999. godine – Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka.

Četvoricu pripadnika nekadašnjeg Resora državne bezbednosti pre toga je Posebno odeljenje za organizovani kriminal dva puta proglasilo krivim i osudilo na ukupno 100 godina zatvora.

Novinar i vlasnik listova „Dnevni telegraf“ i „Evropljanin“ ubijen je 11. aprila 1999 . godine u Svetogorskoj ulici, sa više hitaca, a za to ubistvo tek 2015. godine optuženi su tadašnji načelnik Državne bezbednosti (DB) Radomir Marković i trojica visokih funkcionera DB-a Milan Radonjić, Ratko Romić i njegov kum Miroslav Kurak.

Novinar i vlasnik listova „Dnevni telegraf“ i „Evropljanin“ ubijen je 11. aprila 1999 . godine u Svetogorskoj ulici, sa više hitaca, a za to ubistvo tek 2015. godine optuženi su tadašnji načelnik Državne bezbednosti (DB) Radomir Marković i trojica visokih funkcionera DB-a Milan Radonjić, Ratko Romić i njegov kum Miroslav Kurak.

Kako stoji na sajtu suda, Apelacioni sud je doneo odluku da otvori pretres pred drugostepenim sudom, jer je prvostepeni sud kako je navedeno, prekoračio optužbu, povredio identitet optužbe i presude i nije rešio predmet optužbe.

Nakon ponovnog ispitivanja svedoka, sud je utvrdio da su iskazi iz istrage ne samo nepouzdani, već i da se ne mogu sa sigurnošću prihvatiti kao istiniti.

Po nalaženju Apelacionog suda, i pored svih izvedenih dokaza, tokom postupka nije utvrđeno postojanje organizovane kriminalne grupe, niti je utvrđeno ko je, kada i gde, kao što se navodi u dispozitivu optužnice, učestvovao u sačinjavanju prethodnog dogovora i plana za lišenje života vlasnika, direktora glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista ‘Dnevni telegraf’ i nedeljnika „Evropljanin’, a nije izveden ni jedan dokaz u prilog navodima optužbe, da je takav nalog dat od strane NN lica ‘iz najviših struktura vlasti’„, navedeno je u presudi.

Tokom postupka nije izveden ni jedan dokaz koji bi potvrdio navode optužbe da je okrivljeni Radonjić postigao dogovor o neposrednom izvršenju ubistva sa Kurakom i Romićem.

Na sajtu Aplacionog suda detaljno je objašnjen ceo tok ponovnog postupka, a u zaključku je navedeno da nema neposrednih i posrednih dokaza koji bi pouzdano potvrdili da su Marković, Radonjić, Kurak i Romić izvršioci ovog krivičnog dela

Činjenica da je Slavko Ćuruvija bio kritičar tada aktuelne vlasti, za ovaj Sud nije sporna, ali s obzirom na to da je u odnosu na okrivljene doneta oslobađajuća presuda, to se Sud nije ni mogao upuštati u motive izvršenja ovog krivičnog dela„, navedeno je na sajtu suda.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…